Jag försöker lära mig kremlorna och stötte på denna svamp på Tromsön i norra Norge där den växte i fjällbjörkskog. Jag menar det är en kremla. Den har sprött svampkött som inte grånar speciellt, hatthuden kan dras av och har torr fruktkropp. Smaken är mild. Formen på foten påminner om Karl Johan, mycket knubbig och det är den formen som jag inte får att stämma med någon av kremlorna i mina svampböcker. Antar dock att foten kan variera i utseende och då skulle detta kunna vara en Tegelkremla eller möjligtvis en Kantkremla?
Beklagar bilder i artificiellt ljus.
En till bild med foten i genomskärning
De bruna fläckarna på skivorna får mig att tänka sillkremla, ett förslag. Då ska den lukta sill under, ibland är lukten väldigt svag men brukar kännas bättre om svampen kommer in i värmen.
Den finns i många varianter/färger.
Var medveten om att kremlor är ett mycket komplext kapitel, även för de riktigt skickliga.
Naturligtvis kan man lära sig massor, men räkna inte med att det blir så jättelätt…
Är man bara ute efter att äta dem kan man när det gäller kremlor smaka sig fram, såvida man till HUNDRA PROCENT vet att det är en KREMLA! Gäller inga andra svampar!!
Tack för svar. Jag är 99.9% säker på att det är en kremla och den har en mild smak men inte så mycket silldoft. Tänkte steka den och proväta lite av den ikväll.
BTW: Här i nordnorge har jag börjat plocka gulkremla i år och den är ju fantastisk god och finns i ganska stor mängder!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.