Laxskivling igen ?
hittade en fin bild här:
http://www.biopix.dk/Photo.asp?Language=da&PhotoId=6323&Text=0
http://www.biopix.dk/Photo.asp?Language=sv&PhotoId=37247
Detta tycker jag är en likadan svamp, av namnet att dömma är det inte det, kan ni hjälpa mig hur jga skall tänka för att se skillnaden?
Inom många släkte finns det svampar som kan se likadana ut, men sen när dom hammnar under luppen eller mikroskop visar att de har olika karaterer, detta kan t.ex. bero på att udär tusentals år en artsvamp har ampassat sig till olika miljöer och olika träd (biotoper eller ekologisk nisch).Den har specialiserad sig.
Hela tiden uppkommer mutationer i alla levande organismer (djur, växter och svampar)Oftast är mutationer skadliga och individen dör utan att kunna reproducera sig, men ibland är mutationen en fördel i kampen om näring på så sätt att den nya individen kan ampassa sig till ett nytt miljö och sprida sina gener vidare.När de nya individerna inte kan producera fertila avkomma om de blir korsade med sina stamfader har vi en ny art.Mekanismen kan vara mera komplicerad en så, detta är bara en enkelt förklaring.Vad svamparna gäller behöves att minst 2 karakterer skiljer sig och då räknas inte växtplatsen, många gånger är olikheter mikroskopiska, därför blir det så svårt att skilja åt t.ex.vaxingar i bilden, foton hjälper ingenting, han som satte foton på saiten har säkert mikroskoperat den.Man måste också ha i minne att alla svapmarter varierar mer eller mindre och att utseende kan ändras under tillväxt tiden.Man kan säga att de är inte gjorda med en stempel.Hoppas att du förstår min förklaring.
Japp, tror att jag förstår, det är väl egentligen logiskt att det är så. Men eftersom jag inte har tillgång till ett lab, blir det bilder, växtsätt, doft & lukt, samt konsistens mm som får bli mina guider :=) Sen har jag ju dig å de andra “stjärnorna” oxå :=)
Enligt Boertmann står de båda arterna mycket nära varann, och han verkar inte helt säker på att det går att dra någon skarp gräns mellan dem. Skillnaden som jag har kunnat läsa mig till, är att coccineocrenata är en mycket liten och spinkig art med en hattbredd omkring 1, 5 cm (som mest 2 cm) och har små svarta fjäll närmast hattmitten. H. lepida kan bli dubbelt så stor och har inte mörkfärgade fjäll.
Det har beskrivits flera former av H. lepida, och det är åtminstone en av dem som växer i fuktig skog med vitmossa. Själv har jag också frestats att tro att den istället är en blekfjällig och lite mera storväxt form av H. coccineocrenata - mest på grund av den tydligt vågiga hattkanten som gör skäl för namnet…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.