0 934 visningar

15 svar

Röd brun stensopp??

Svamphatt

2 sep 2021 kl. 11:51

Mitt första inlägg här och totalt nybörjare på svamp. Hittade dessa när jag var ute med hunden och trodde jag funnit karl Johan men efter googlande verkar det vara röd brun stensopp… Vad tycker ni som ser detta och kan svampar? Vågar jag smaka eller finns förväxlingssvampar?

0

Svamphatt

2 sep 2021 kl. 11:59

Hade problem när jag la in mitt inlägg med bilder och att text försvann.

Hur som helst, svamparna hittades bland mossa intill tallar och granar. Där finns även lövträd. Hammarö, Värmland.

1

bra svar

Pär Hj

2 sep 2021 kl. 12:40

Jag tror du har rätt i rödbrun stensopp. Det finns inga farliga förväxlingssvampar. Soppar är därför bra
“nybörjarsvampar”.

0

Jan A Uppsala

2 sep 2021 kl. 13:15

Jag menar att bilden visar stensopp/karljohanssvamp, som faktiskt kan variera betydligt i såväl hatt- som fotfärg m.m., dels beroende på markens egenskaper, dels på värdträdets/mykorrhizakompisens; ett länge känt faktum som tyvärr håller på att “försnillas”!

0

TommyD

2 sep 2021 kl. 14:36

Hattarna ser ganska knöliga ut, brukar inte det vara ett tecken på att det är rödbrun stensopp?

0

Svamphatt

2 sep 2021 kl. 14:37

Tack Pär och Jan. Då låter det ju som den hur som helst är en matsvamp.

0

Jan A Uppsala

2 sep 2021 kl. 15:31

Mycket bra matsvamp!!

0

Svamphatt

2 sep 2021 kl. 16:07

Tommy, precis de är knöliga men här har vi en helt okunnig men med ett väckt intresse. Nu vill jag ut och söka svamp

0

Svamphatt

2 sep 2021 kl. 16:44

Jag rensar den nu och funderar på förväll, frysa eller torka… Hur använder ni denna bäst? Karl-Johan eller röd brun stensopp.

0

Jan A Uppsala

2 sep 2021 kl. 16:56

Har du en riktig svamptork, så är “alla” stensopparna som gjorda för den. Skär i “lagom stora, rena, fina bitar. Absolut inget vatten!  Har du ingen tork så smält ner/förväll svampen OSALTAD! Låt svalna, fyll i plastpåsar med etikett, knyt ihop, stoppa i frys!

0

Svamphatt

2 sep 2021 kl. 20:31

Nja är helt nybörjare som bara känner till kantarell och trattis, så tork finns ej. Förvälde dem och nu är de i frysen.

0

Svamphatt

3 sep 2021 kl. 06:53

Tack för alla svar! Guld värt. Från att nästan bli slängd svamp av all okunskap till att ligga förvälld i frysen

0

Svamphatt

3 sep 2021 kl. 06:53

Tack för alla svar! Guld värt. Från att nästan bli slängd svamp av all okunskap till att ligga förvälld i frysen

0

Jan A Uppsala

3 sep 2021 kl. 11:15

Men du måste proväta alla de svampar du lär dig och känna efter hur de passar just “din smak”!

0

Svamphatt

3 sep 2021 kl. 22:05

Jan, jodå det ska jag göra!

0

Gunhild E

4 sep 2021 kl. 14:24

Om hattens ovansida färgas grön vid förvällning, är det rödbrun stensopp. Den gröna färgen försvinner när svampen svalnar. :)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone