0 396 visningar

2 svar

Rödbrun stensopp

E Jonasson

13 sep 2021 kl. 19:25

Plockade tallkalle idag på ett område utanför Umeå med gamla tallar och sandig mark. Rensade och kokade av svampen och upptäckte att det rödbruna hattskinnet blivit grönaktigt i grytan. Vad beror detta på och varför?  Är det giftigt, farligt att äta. Vill gärna få en förklaring på detta fenomen.

0

Pär Hj

13 sep 2021 kl. 19:37

Gissning:
Ifall det är en järngryta kan man tänka sig att lite av metallen oxiderar till Fe2+. En del sådana föreningar är grönaktiga.

0

Pär Hj

13 sep 2021 kl. 19:59

Du kan förresten testa att maila frågan till Livsmedelsverket, myndigheterna brukar svara på allmänhetens frågor. Även om de kanske inte “vet” varför svampen blir grön har de nog en mer kvalificerad gissning än jag.
Följ gärna upp med svaret här i tråden i så fall, det vore spännande att höra.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone