Skåne. Flera stycken har dykt upp i min och grannens trädgård. Växer i gräsmattan. Växer nära en död tall, ett fikonträd och en fläder. Behaglig svampdoft. Ingen ”strumpa”, har även letat i gräset, så jag inte har missat nån. Tryckte in med fingret i hatten, det resulterade inte i gul färgskiftning, men inte i rosa heller. Puderrosa skivor på unga exemplar. Fjällar lätt i hattens periferi. Kan det vara en ätlig champinjon? Ängschampinjon? Tycker hattformen på de unga exemplaren är lite udda för en champinjon? Tacksam för hjälp!
Ja det ser ut att vara någon av de rodnande champinjonerna. Ängschampinjon är mycket möjlig.
Tack för svar! Vågar jag äta dem, TommyD?/MyWindowBox
Jag skulle inte ha några problem med att äta den.
Tack! Åt dem igår och mår alldeles utmärkt! De var utsökta!
Har en fråga till. När jag skar ner dessa i grytan, så var fotens nedersta del gul. Kände ingen obehaglig doft, och tryck på hatten eller foten resulterade inte i gul färg. Efter tillagning blev anrättningen inte gulfärgad och hade endast en behaglig champinjondoft. Inga symptom efter att ha ätit dem. Kan ätliga champinjoners fötter vara gula vid fästet när man skär i dem? Nu tror jag inte att det jag har ätit är karbolchampinjoner, men funderar ändå? Tacksam för svar!
Snöbollschampinjon är ätlig och är ofta lite gul i vissa partier, men utan att gulna kraftigt och snabbt.
Kanske kan vara så med ängschampinjon också.
Champinjoner som luktar karbol gör verkligen det också, det är inte något subtilt finsmakeri som det ofta kan vara när svampvetare beskriver dofter. Det luktar faktiskt mer som restprodukter av bensinproduktion eller bränt gummi än något man vill äta.
Tack för ditt svar! Mycket bra info!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.