Hur förvarar man på bästa sätt trattkantareller, rödgul trumpetsvamp och grå kantarell. Även en del gula kantareller men inte i samma mängd, har även hittat taggsvamp i massor. Nu har jag torkat all svamp utom gul kantarell och taggsvampen. De har jag förvällt i lite vatten. Har jag gjort fel? Och är det fel att torka svamp upplagd på en bricka i rumstemperatur?
Gällande torkningen kan jag inte säga ifall du gjort rätt eller ej, men du har åtminstone gjort rätt som inte torkat kantarellen. Både trumpetsvampen och trattkantarell blir väldigt bra och aromatiska av torkning.
Den gula kantarellen och taggsvampen behöver inte förvällas i vatten, då förlorar de smak! Hur menar du att du har gjort?
Lägg svampen i en torr kastrull eller traktörpanna - inte på högsta värme. Efter ett tag så kommer det vätska ur svampen, låt den koka bort, sedan är svampen klar. Kyl och frys sedan. Jag gör platta plastpåsar som jag suger ut luften ur.
I rumstemperatur torkar inte svampen så snabbt - den går inte börja ruttna. Man kan sätta i varmluftsugn på 40 grader torka med luckan på glänt. Om du söker här på forumet under torka så hittar du en hel del inlägg om detta.
Hej Lena!
Det verkar vara dags att lyfta fram en gammal sida här på Svamguiden om hur man kan ta tillvara kantareller och annan svamp. Här får Du tips http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=186&fnr=1&sok=Konservera&Start=0&Offset=50&21
Här finns ytterligare läsning om metoden http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=186&fnr=1&sok=Konservera&Start=0&Offset=50&21
Och här finns läsning om konservering i allmänhet http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=5890&fnr=1&sok=kantareller&Start=250&Offset=50&ipos=26
Lycka till!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.