Hittade dessa i Gbg och trodde det var ostronmussling, men nu har jag fått höra att det är någon av de mörka tuvskivlingarna. Aldrig plockat någon sådan så tänkte om någon kunde arta utifrån de bilder jag har? Skulle vara skoj om den var ätbar. :)
Den växte i skog bland mossa under tall och björk, i stora kluster. Det fanns tre sådana kluster där omkring. På platsen är inte supertätt med träd, främst tall men också bladträd.
Den smakar (har smakat och spottat ut) som champinjon ungefär, så rätt mild smak. Det luktar typ god svamp, kanske aningen kryddigt. Men överlag mild doft och smak. Inte seg eller svår att dra isär, snarare lite trådig om man drar isär den.
Ja, röktuvskivling ser ut att kunna stämma. I Sverige har vi historiskt inte brytt oss så mycket om matvärdet på den, men i Japan är det en högt skattad matsvamp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.