Har plockat Goliatmusseron i Jämtland. Vid återgång e. senaste rundan genade jag genom ett 6-7 m. högt bestånd av Pinus contorta och blev väldigt förvånad när jag hittade Goliatmusseron även där. Jag plockar annars i mager tallmo m. äldre tall. Är detta växtsätt ett känt faktum ?
Hej, goliatmusseronen finns mest i skogar med kontinuitet och inte i plantager. Det vore intressant att studera växtplatsen lite mer och kika på skogshistoriken på platsen för att kunna tolka förekomsten och hur den har hittat dit.
I flera fall har jag sett mer krävande arter i annars triviala skogar, antingen planteringar eller igenväxta, tidigare öppna hagmarker, när dessa gränsar äldre skog. I dessa fall är den naturliga slutsatsen att arten har kunnat sprida sig via angränsande äldre bestånd till yngre skogar där konkurrenssvaga arter kan etablera sig med lite konkurrens från andra arter. Om detta contorta bestående gränsar ett äldre bestånd kan man anta samma historia. Om den inte gör det kan man däremot börja undra. Hursomhelst är det väldigt intressant just på grund av att det är contortatall och som Michael skriver så är det bra att undersöka historiken och det nuvarande tillståndet av både beståndet och det omgivande landskapet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.