0 272 visningar

9 svar

Den här går jag bet på!

Karin Hedén

3 okt 2006 kl. 00:08

Hittar den inte i vare sig Nyléns “Svampar i Norden” eller i “Ryman-Holmåsen” - men där finns den förstås någonstans…
Fot: Vit c:a 10 - 12 cm hög.Böjd vid basen men i övrigt upprätt växtsätt och jämt en dryg cm i diameter. Trådar sig när jag försöker ta en bit. Längs upp mot hatten någon eller några mm som är lätt rynkade (- eller skivor som går ned mot foten).
Hatt: Något bucklig chokladbrun (chokladtryffelfärgad…) c:a 10-12 cm i diameter. Sämskskinnsliknande avdragbar hatthud som täcker hatten väl ända ut i kanten - nästan så den rundar kanten.
Skivor: Vita, många, mycket täta, fast fästade vid hattköttet. Går ända in till foten.
Kött: Vitt. Mycket fast. Hela svampen känns tung.
Lukt: Angenäm men obestämbar.
Utesluter kremlor, riskor, spindelskivlingar och musseroner.
Växte vid björk i blandskog. Vaxtplatsen är mycket artrik. Svart trumpetsvamp och kantareller växer alldeles intill.
Nu måste jag lära mig lägga in bilder!

0

Lägga in bilder

Nina H

3 okt 2006 kl. 00:12

Hur enkelt som helst i detta forum!
När du skrivit ditt inlägg väljer du bara “Jag vill bifoga bilder” i rutan nedanför. Klicka på skicka, nu kommer du till en ny ruta där du kan bläddra fram bilderna i din dator. Du kan skicka upp till tre bilder. Det är suveränt enkelt coh praktiskt.

0

Karin Hedén

3 okt 2006 kl. 18:35

Ingen som vågar en gissning?

0

Lill

3 okt 2006 kl. 19:14

Du får nog lära dej att lägga in bilder. Omöjligt annars!
Lycka till!!!

0

Irene A

3 okt 2006 kl. 19:16

0

Irene - Du är fantastisk!

Karin Hedén

3 okt 2006 kl. 19:38

Nu har jag kollat i mina svampböcker med litet fler bilder. Visst stämmer det på bittermusseron! En musseron med nedlöpande skivor - det var det som förledde mig att inte leta bland musseroner. Trodde alla hade urnupna skivor. Ytterligare ledtrådar var att hatten var torr - och så bitter smak. “Sällsynt” står det i böckerna. Inte underligt jag inte sett den förut alla mina svamputflykter och alla mina svampböcker(c:a 130!)till trots.  Tack Irene!

0

130

Irene A

3 okt 2006 kl. 20:39

svampböcker? Wow!! Det lät intressant, samlar du på såna, ungefär som andra samlar på frimärken..? (bara lite avundsjuk)
De verkar i alla fall ha gjort nytta, eftersom du återgav så bra och viktiga detaljer som gav ledtrådar till arten :-)

0

Urnupna skivor

Karin Hedén

3 okt 2006 kl. 20:49

Jovisst, under en period samlade jag på svenska svampböcker. Så småningom förstår man vilka man kan förlita sig till och ibland är det intressant att bläddra i äldre svampböcker. Ibland bara för vackra bilders skull. Ibland för att förstå hur missförstånd har uppstått. Att läsa igenom litet svampböcker i början på säsongen friskar upp minnet.
Nu undrar jag över musseroner och urnupna skivor. Hur vanligt är det att musseroner INTE har urnupna skivor?

0

Urnupna skivor

Irene A

3 okt 2006 kl. 21:14

Bittermusseronen är ingen “äkta” musseron utan närmare släkt med jättetrattskivlingen, Leucopaxillus giganteus. Jag vet inte varför den kallas musseron, kanske för att den är ganska kompakt och knubbig som ung och mer lik en musseron då. Svampar med “musseron”-namn finns i några andra släkten också (Lepista och Calocybe). Alla har mer eller mindre urnupna skivor, i alla fall som unga, men när hattarna har växt ut, kan det bli mindre tydligt på vissa av arterna.

0

Urnupna skivor

Karin Hedén

3 okt 2006 kl. 21:21

Tack, Iréne, för den förklaringen! Kanske dags för namnrevidering även bland svampar med “musseron”-namn alltså...

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone