Är ingen expert, men en glad novis och tror att det mycket väl kan vara en lammticka.
Jag är själv ingen stor “tickälskare” och går oftast förbi lokaliteterna där tickorna till synes verkar utkastade som tallrikar på marken, men foten gör att jag kan tro att det är lammticka du hittat. =)
..Jepp, och troligtvis varianten Citrinus som blir gul vid skrapning…du kan jämföra med mina på bifogade länk
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=27759&fnr=1&sok=&Start=100&Offset=50&0
Lill, det är inte så enkelt alla gånger att skilja på lammticka och fårticka. Miljön ger faktiskt den bästa vägledningen.
Hittas den i ren tallskog utan någon gran i närheten , är det lammticka, Albatrellus subrubescens.
I granskog och blandad barrskog är det lite svårare, men om det är lite surare mark med mossor och ris, om tickorna har lite gråaktig ton på hattarna och på sin höjd gulnar lite vid tumning, är det fårticka, Albatrellus ovinus. I örtrik granskog på kalkmark finns även en annan lammticka (minns inte det svenska namnförslaget), Albatrellus citrinus, som inte brukar bli så orange, utan mera gul med åldern. Jag har inte sett den så ofta, men den brukar ha större porer än fårtickan och den andra lammtickan.
Tack Irene!
Har smakat fårticka förut och inte tyckt om den. Här om dan gjorde jag ett nytt smakprov. Mycket godare. Nu undrar jag om det kan ha varit lammticka jag hittat.
Dom blev gula när jag stekte dom.
Plockade dom på en tallhed vars det växer massor med olika svampar. T.ex. Kalle, sandsopp, örsopp, fingersvamp, riddarmusseron, brödticka, fårticka, mm, mm, mm.
Vanliga år brukar det även finnas massor med goliat. Inte i år.
Lill, den vanligaste tickan på tallhed ihop med de övriga arterna du räknade upp, är förstås brödticka. Tänkte inte på den som förväxlingsart när du frågade hur man skiljer på fårticka och lammticka… Enligt min erfarenhet finns det alltid någon gran i närheten när man hittar fårtickor.
Jag vet faktiskt inte vilken färg lammtickan får när man steker den, men våra fårtickor blir alltid gula. Brödtickan behåller sin bleka färg.
..har testat bägge, ser ingen skillnad vid tillagning mer än att möjligtvis citrinus blir mer gul och har en liten mer utpräglad doft, smakmässigt tycker jag nog det går på ett ut..kul är att det börja engagera så många fler..ska bli roligt att höra vad Lill upplever när hon får mitt paket..sen till en helt annan fråga - har du aldrig funderat på att åka på Cortinarius-träffarna http://www.jec-cortinarius.org ?
Njae, de där stora evenemangen får vara för min del, är så nöjd med att få åka till Gotland emellanåt :-)
Vi hade förresten tänkt testa att steka lammtickor (citrinus) när vi var där förra veckan - mest bara för att få se om det blev någon skillnad på färgen - men fick så lite tid över, så det blev inte av.
Ok, trots storheten så är det rätt trevligt i det där gänget på alla sätt och vis..men håller med dig, kalkplattan utslängd i det blå går minsann inte av för hackor..första helgen i oktober nästa år är vi ett gäng “tanter” som ska dit och svampa alldeles för oss själva..längtar redan..
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.