Hej! Jag är relativt ny matsvampplockare, och försöker lära mig soppar. Jag har förstått det som att alla strävsoppar är okej matsvampar efter nog med tillagning, och att en sopp räknas som strävsopp om den har “tofsar” eller “fjäll” på foten. Det som jag undrar är om dessa tofsar måste vara svarta eller åtminstone mörka för att soppen ska räknas som sträv (som på exempelvis björksopp), eller om även helt vita tofsar, röda tofsar osv också räknas till strävsopparna och därmed kan ätas utan att exakt veta art? Tack på förhand!
Alla strävsoppar i släktet Leccinum är ätliga, men det är viktigt att de tillagas länge, minst 15-20 minuter under upphettning innan de används till mat. Även de med bruna eller helt vita tofsar på foten som t.ex. aspsopp, vitfotad aspsopp m.fl. är matsvampar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.