0 1769 visningar

10 svar

BLANDSVAMP?

Bo E

4 okt 2006 kl. 16:12

Det vore intressant att få lite tips på olika arter som passar att blanda med varandra.
Jag hittar sällan så mycket av en och samma sort att det går att undvika blandningar, men har sedan barndomen lärt mig att man exempelvis inte bör blanda kantareller och champinjoner.
Blomkålsvamp och stora tickor brukar bli rejäla mål i ensamt majestät.
Däremot blandar jag friskt kantareller, taggsvamp, soppar och olika kantareller och trumpetsvamp med varandra.
Kremlor går också till det mesta, tycker jag.
En liten bit för hårdstekt Karl-Johan kan ta udden av en kantarellblandning!

Vilka är dina favoritblandningar?

0

lilla my

4 okt 2006 kl. 16:50

Mixar gärna Kantarell med Taggsvamp, och Stolt Fjällskivling med Kungschampinjon eftersom smaker och konsistenser gifter sig väl… Karl Johan är god med andra soppar, men ärligt talat är den bäst på egen hand tycker jag… nån fler som har ideer om detta?

0

Bo E

4 okt 2006 kl. 16:53

Instämmer med lilla my, men har tyvärr inte ätit den stolta!
Låter dock klokt att gå lite på både smak och konsistens när man blandar!

0

Birgitta D

4 okt 2006 kl. 21:33

Ibland när jag inte har så mycket tid över utan bara går ut runt knuten brukar jag blanda det jag hittar. Annars går för de flesta kremlor att blanda md allt möjligt.
I år har jag blandat mindre mängder svamp men också särfryst el. torkat KJ, sandsopp, smörsopp trattisar sv. trumpet mm. Just nu kommer jag att frysa in ca 7 liter avkokta kantareller i små förpackningar att antingen ha till blandsvamp eller ensamma. Tilläggas kan att jag ratade hur mycket blek taggsvamp som helst. Gillar inte nattarbete. Tack igen alla regndansare - vi har inte fått så mycket regn här( mest sol idag )men tydligen har det kommit tillräckligt.

0

Birgitta F

4 okt 2006 kl. 21:38

Sotvaxskivlingen som blev min favorit i höst tar över nästan allt man blandar den med (inte kantarell).Suveränt att blanda med taggsvamp eller fårticka för att få mer av “sotvaxingen” smakmässigt.

0

fotbollsfarmor

4 okt 2006 kl. 21:38

Hej!
I somras under Umeå fotbollsfestival fick jag till middagen på Scandic hotell en svampsås gjord på karl-johan, rödgul trumpetsvamp och sandsopp.
Den smakade gudomligt.
Själv skulle jag inte haft den fantasin att blanda just de tre svamarna med varandra.
Värt att testa tycker

0

Birgitta D

4 okt 2006 kl. 21:55

Förr året hittade jag en hel del fina sotvaxigar. I år inte en enda, inte ens larvangripna.

0

per d

4 okt 2006 kl. 22:26

kantarell med karljohan tillsammans med vispgrädde och bong kalvfond plus färsk fransk estragon ger en ljuvlig sås.provade i dag blandningen torkade trattkantarell, tegelsopp, karl johan och taggsvamp. lite kalorisnålare variant med mjölk, bong kalvfond och bare en liten skvätt vispgrädde plus mörk maizena redning. inte så dumt det heller !

0

Bo E

10 okt 2006 kl. 14:30

Tack för tipsen!

Karl Johan och sandsopp har jag en del på lager, men brukar inte blanda den torkade med färsk.

Testade härom dagen att blanda blåmusseron med snöbollschampinjon ca 1 del ch på 10 blå.
Det blev mycket gott i stuvning med grädde och spetsat med lite rött vin.

Trattkantareller börjar komma såpass nu att man nog kan använda dem som de är.
Rökslöjskivling, trattkantareller, fårticka och kantareller blev också helt ok i blandning.
Där var jag tveksam, för rökslöjskivlingen hade väldigt annorlunda arom som rå, men gick bra ihop med kantarellsmakerna som stekt.

0

Jocke

10 okt 2006 kl. 20:14

Sotvaxskivlingen, vad är det för en?Finns inte med i datadasen.Har du bild eller länk?(Orkar inte leta nu.)

0

humulus

10 okt 2006 kl. 20:15

Det låter så gott med alla tillbehör, GRÄDDE, ost, vin, buljong o s v.
Undrar hur soppan skulle smaka gjord på bara tillbehör. Nej, förresten, det kvittar.
humulus

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone