..antar att du tröttnat på att få svar i tråden Höstkantarell så det kommer här istället: när svampars nedbrytningsprocess startar/pågår kan det te sig lite olika i form och färg beroende på vilken art det gäller. Ett tecken på att trattkantareller börjat att ruttna är att de blir svarta samt slemmiga/mjuka. Det märks väldigt bra vid torkning varid den proceduren är ett bra sätt för att urskilja de dåliga exemplaren.
förruttnelseprocessen går givetvis snabbare i 50 grader än i 20 grader ! lägg ALDRIG trattkantareller i ugnen till torkning ! de som man torkar på tidningspapper och blir svarta flyttar man bara till ett torrt papper och så torkar de och blir exakt lika bra som de som inte blivit svarta och blöta !
Ok, nästa gång lovar jag att förvälla och frysa dem som jag brukar :-) Tur att man har gigantisk frys! Men det är mycket trassligare att ha med sig fryst svamp och ge bort när man ska bort på middag. Det ser ju också mycket trevligare ut med en glasburk med tygförsett lock och hemskriven etikett, än en knölig påse…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.