Men jag undrar om inte det här året har varit lite av ett rekordår för fästingarna? Fuktig vår med milda temperaturer, och sedan varm sommar… har flera fästingar på kroppen efter varje tur i skogen, och har väl aldrig fått nypa bort så många från huden som jag fått göra i år… bleeeh! Nån som vet nåt om det finns statistik på vilka år som varit värst? Annars säger jag att 2006 varit värsta året i Östergötland.
Fästingar sprids också med fåglar. Men visst var det “bättre förr”. Som barn var vi på landet på somrarna, ute i gräset och lekte varje dag. Det enda man behövde vara rädd för var huggormen.
I år har de även fått fäste i nordligaste Sverige, som hitintills varit förskonade från detta.
Prova att äta en vitlöksklyfta kvällen innan svampplock. De går på kroppsdoften. En hund jag hade hand om ett tag fick en vätska med vitlök i och hon slapp odjuren.
Fästingar är på väg att spridas norrut dit där de aldrig förekom förut.
Men jag tvivlar på att minskade bestånd av rallarros spelar någon roll för detta.
Eftersom jag har tre katter är jag van att plocka bort fästingar. Det har fört det goda med sig att fästingen genom detta blivit avdramatiserad. Inte ens min hustru drabbas numera av panik om hon skulle få en blodsugare på kroppen…
De senaste 10 åren har det varit svår rävskabb här. Det har gjort att rådjursstammen har ökat lavinartat. Och katterna har kryllat av fästingar. Nu börjar rävstammen hämta sig från skabben med den påföljd att rådjuren minskat i antal och fästingplågan minskar likaledes. Vad Kurt menade var att det också märks på växtbeståndet (rallarros & rönn) när viltbeståndet är för stort. Har iof sig inget direkt att göra med fästingar men allting har ju ett samband. Och det kan krylla av fästingar på ett rådjur, våra gulliga vänner som kommer in i våra trädgårdar och äter….
Fästingarna dras till ljusa kläder. Vår grannes beiga katt har alltid dubbelt mer kräk på sig än den svarta. Jag brukar droppa Tea Tree-olja på bettet direkt när jag nypit bort fästingen(på mig själv alltså, inte på katterna…)Det decinfierar och tar bort värsta klådan.
efter mer än 100 svampturer de senaste 10 åren har jag sett 0 fästingar. men där finns fästingar i skogen då jag vet att de som haft hund med sig i just den skogen haft ett antal fästingar på hunden vid hemkomst. orsaken till det torsde vara att hundar varken äter vitlök eller dricker vin….....
Ja, älgflugan är irriterande. Men det känns ju vart den sitter rätt så snart, så man kan ta bort den. Värre är det med fästingar som sitter och lurar.
Hallon, menar du att du hittat fästingar i tvättade kläder? Hur klarar dem det??
“Förr i tiden” gick gränsen vid Dalälven, sa man. Ovanför Dalälven var det fästingfritt, men sedan några år (kanske t.o.m. 5-10?) så finns det fästingar även här. De har väl fått hjälp med transporten, som så mycket annat.
Vill man se hur mycket fästingar det finns i ett område så kan man dra ett vitt lakan på marken genom det området. Fästingarna sätter sig på lakanets undersida. Var gärna två personer så att lakanet breds ut bakom er, eller spänn det på en pinne. Såg det på tv och det verkade funka.
Igår tuggade jag vitlök och gnodde lite skvattram i pannan och på händerna.
Inte en enda älgfluga satte sig fast ordentligt!
Kan va en tillfällighet, men väl värt att upprepa och se om det funkar!
Har även i år haft två DÖDA fästingar sittande halvt inkrupna på bakben och i armbågsvecket.
De gick ganska lätt att peta bort men äckligt i alla fall…
Har nyss kommit hem från en runda i skogen på ca 1 timme. 3 kg fin svamp blev det men jag hade fripassagerare :O/
8-10 älglus UNDER T-SHIRTEN!!!! Fan va snabba de är på att kravla in under kläderna. 2-3 i håret med hade jag *ryyyys*
Jag föredrar faktiskt fästingar före älglus.
Jag brukar smörja in mig med Helenas tjärsalva på händer och armar. När jag var i Hälsingland några dagar i somras bland knotten, fick jag ett endaste bett.
Jag brukar få massor annars när jag är där.
Så den funkar i alla fall på mig.
Nina, det där smörgåsreceptet med tomat och riven vitlök lät väldigt smaskigt.
Det ska jag testa….mest för att det lät så gott, sen gör det ju inget heller om det funkar mot både det ena och det andra.
Det är jag som gör salvan.
Enligt uppgift från köpare i Dalarna så funkar den mot även älgflugor.
Mer om salvan finns på min hemsida http://www.geocities.com/skogsraets eller maial mej på vargkramare@hotmail.com
Det fullkomligt kryllar i skogen(bergslagen) av både fästingar och dom äääckliga älglusjäklarna.Trots ordentlig påklädning så skulle dom minnsan in i nacken o ryggen*ryser*.....Försöka vifta bort dom lite snyggt…glöm det dom klammrar sig fast. Så sist blev det en panikartad, akutplockning.Måste ha sätt knäppt ut, en viftande halvgalning som river åt sig svampar*ha ha* :-)
Vet inget om plus & minus o PH-värden för jag var en nolla på matte, kemi o fysik i skolan.
Däremot vet jag att fästingar kan bära farlig smitta medan älgflugan mig veterligen är tämligen ofarlig, men ack så irriterande i skogen.
Vitlök är bästa hjälpmedlet, om man själv gillar smaken förstås!
Min son som är 25 nu, fick ett fästing bett på ryggen då han var 3 år. Efter fyra månader så fick han ont i benen och hade en otrolig verk i dom att han inte kunde stå upp det tog två månader på sjukhus innan han kunde gå igen. Ett år senare kom man fram till att åtta barn i Göteborg hade drabbats på samma sätt pga fästingdj….na. han är ok idag i benen ialla fall, Hårsrockare
Ja, fästingen vet m, an vad den kan ställa till med.
Älgflugan däremot är ju både talrikare och lättare att få på sig verkar det.
Kanske bäst att inte tänka på borrelia då...men biten har jag blivit ända fram till nu i helgen då de små rackarna verkade mest förvirrade av vitlöken!
Det är även väldigt mycket älgflugor nära stan i motionspår och stigar där det inte alls finns älg!
Jodå, här i Närke har vi haft älgflugor lkänge.
Men du kan ha rätt.
I min barndom minns jag fästingen men inte älgflugan?
Har den ökat eller är den bara väldigt lokalt utspridd här och där?
Nån som vet, seriöst, om dess utbredning förändrats de senaste 30 åren?
I Närke fanns gott om fästingar på 1960-talet. Minns att katter och hundar hade dem och att jag själv hade en och att det var riktigt otäckt att få bort den.
Älgflugor är fler med oskyldigare tycker jag.
De hade jag aldrig sett förrän på 2000-talet.
Konstigt, för älg och rådjur har ju alltid funnits här!
I Närke fanns gott om fästingar på 1960-talet. Minns att katter och hundar hade dem och att jag själv hade en och att det var riktigt otäckt att få bort den.
Älgflugor är fler med oskyldigare tycker jag.
De hade jag aldrig sett förrän på 2000-talet.
Konstigt, för älg och rådjur har ju alltid funnits här!
Beklagar de som är sjuka naturligtvis och hoppas ni får lite rekreation i skogen.
Själv är jag arbetande stadsbo men har problem med lederna och därför promenerar jag så mycket jag har tid till på fritiden.
Det är ett bra sätt att hålla sig i form, både fysiskt och själsligt tycker jag!
Skördade några liter trattkantareller och lade mig därefter i badet. Gnuggade in det midjelånga håret som hade varit uppsatt i en svans mitt på huvudet och sänker ner huvudet. Tittar och ser inte mindre än tre fula svarta odågor flytande på vattnet. Den fjärde lyckades jag få min syster att finna och hjälpa mig att få bort från hårbotten senare.. Svårt när de sätter sig bakom massor av hår ju..
Som väl är bor jag i ett av de länen där fästingarna sällan bär på TBE, men nästa gång i skogen kommer jag nog bära kepa..
Min gubbe blev sjuk tidigt i våras. Det visade sig vara Borelia som slagit sig på lederna, främst på händerna. Han har ont o är stel.Kan inte bre sina frukostmackor en del dagar.Ännu ingen större bättring trots en rejäl penicillinkur.Eftersom smittan inte var “färsk” kom det troligen från ett bett 2005. Det är klokt att göra sig kvitt kräken. Inte kraken.
Tog en kvart av min dyrbara lunchtid och tittade in i en liten skogsglänta. Det lyste fint och gult om de ca 15 kantarellerna. In och jobba på igen och så börjar det klia lite här och var. En liten djäkel på handleden och en lite större i knävecket. Detta trots att jag åt präktigt med vitlök igår kväll. Känner mig som en gammal karbidlampa.
Nu har jag inte läst alla inlägg i tråden, men det enda konstruktiva man kan göra är väl att vaccinera sig mot fästing-hjärnhinneinflammation? Det gjorde jag i våras och det gick väldigt smidigt.
Att undvika fästingar är väl hur som helst rätt hopplöst i samband med svampplockning.
Som naturvetare torde jag kunna påstå, att älgflugan INTE sprider varken TBE eller borrelia! Dessutom har den tidigare omdiskuterade Rhesusfaktorn ingenting med polularitet bland mygg, bromsar, älgflugor eller fästingar att göra! Kanske kroppsodörerna har en inverkan!? Dra upp strumporna på byxbenen, använd mössa och knäpp jackan!Gå i frid!
En liten elak fästingrackare fick jag pilla bort på bakre delen av vadbenet igår! Den hade inte hunnit riktigt in i huden så det gick bra.
Älgflugan däremot tror jag mig ha besegrat med vitlök!
Numera har jag även en klyfta med i fickan för att kunna bättra på andedräkten om det visar sig nödvändigt!
Som att välja mellan pest och kolera! Jag var så trött på älglössen att vi åkte iväg på en veckas semester till Öland för att slippa dom! Och jo, inte en älglus…..men, men….desto fler fästingar! Ingen tjärsalva hade jag med mig Helena, men klarade mig bra. Värre med jyckarna, plockar 5-10 styckna på dem dagligen ännu 4 dagar efter hemkomst! Svamp? Hittade ingen annan svamp än 2 stolta fjällskivlingar, men dom var jag glad över för dom växer inte här i Dalarna!Kanongoda!
Paula
...ur led är tiden! Har väl aldrig sett en älglusfluga förut, men nu i helgenn hade jag faktiskt en i nacken! Och jag plockar i Östergötland/Sörmland!?! Är det nån ogin norrlänning som skickat ner dem till oss? Ska jag returnera ett paket kryllande åttabeningar med blodsug till er?
;)
Det egendomliga är att jag aldrig sett en älgfluga i de skogar jag nyttjade som svampmarker under 1970-talet, men under 2000-talet har de blivit väldigt vanliga och det är bara knappa 2 mil mellan områdena.
Ni menar alltså att de otäcka krypen invaderat oss söderifrån då, fast man tror att “älgmarken” är norrut?
Vill även påpeka att det var mycket milda vintrar runt 1970 (bl a då jag plockade vanlig kantarell 23:e december!)
Jag undrar varför man kan säga så säkert att älglusflugan inte kan överföra sjukdomar - kända eller ännu okända…? Den är trots allt nära släkt med tze-tzeflugan som sprider sömnsjuka i Afrika, och det finns massor av blodparasiter och bakterier som sprids av stickflugor och myggor.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.