Jag förstår inte hur blomkålssvampen kan få toppbetyg i alla svampböcker. Har hittat färska fina exemplar av den och provat.
I en svampbok beskrevs smaken som terpentinliknande, vilket stämmer bra.
Den smakade verkligen som en blandning av terpentin och disktrasa..
Varning alltså. Jag hade ägnat timtal åt att rensa den först..
Visst är smaken olika, men ingen i min familj kunde äta mer en en tugga av det..
Smaken är som baken… Jag hittade min första för drygt 25 år sedan, och gick och trånade efter denna läckerhet tills för några år sedan. Då hittade jag en stor tall där det varje år kommer upp en eller två ex. Jag upplever smaken som mild nötaktig.
Det enda jag kan hålla med om är att den är svårrensad. Ofta mycket barr samt sniglar.
Blomkålssvampen är ganska smakrik, med dragning åt unga friska tallbarr. Terpentin framställs ju ur barrträd, så kopplingen är inte helt fel.
Själv tycker jag att det är en av de godaste svamparna man kan stoppa i sig. Stekt i smör och färsk vitlök blir det gott till pastan. Smaken är som sagt olika, det är väl därför de flesta nya svampböcker har tagit bort de gamla militära gradbeteckningarna (1, 2 eller 3 stjärnor) som skulle visa på svamparnas matvärde.
Jag har precis samma erfarenhet som du jesper! Jag hittade ett jättefint exemplar och skuttade lyckligt hem. Men det visade sig att alla andra i familjen vägrade äta mer än en tugga - och de är inte ett dugg kräsna av sig till sin läggning vill jag påpeka. Själv tvingade jag i några tuggor till för att ge den en chans. Men jag mådde bara illa. Den smakar unket! Kroppen säger instinktivt att något som smakar så inte ska stoppas i munnen :-)
/Nina
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.