nej det är ingen ny kantarellsort utan bara en tillagningsidè. vill minnas att någon skrev om det här för någon vecka sedan och nu har jag provat och det var superläckert !!
kokte upp en lag med vatten salt socker och hela krondillsjälkar så att den smakade som en kräftlag.
la så i små fina kantareller och lät dem få ett uppkok på någon minut ! och, voila kantareller förvandlade till kräftor !!!
detta borde alla som gillar kräftor och har överskott på kantareller prova !
bon apetit !
en gammalnorrland akvavit eller någon annan klaasis svensk snaps skulle nog gå bra till.
kräftor och kantareller är väl något av det mest svenska som finns.
kunde völ vara något att servera på nobelmiddagen som en liten förrätt tillsammans med tex en skiva rökt renfile.
tänk er själva kräftkantarell, med rökt ren och en svensk snaps till det…..
på nobelmiddagen lär snaps aldrig ha serverats ! dags att ändra på det nu ! om jag fick bestämma…...men det får jag nog inte…..
Provade med taggsvampar eftersom jag inte hade tillräckligt med kantareller för att “offra” på denna rätt. Oj så gott det blev! Finhackade dem och blandade med en sås av creme fraiche och majonnär plus lite finhackad dill och vips hade jag en finfin skaldjursröra att servera på små tunnbrödsbitar! Lurade tilloch med dem som inte gillar svamp!
Idén med kräftkantareller låter intressant, men per d….det är tur att du sätter ut punkter och utropstecken, men kunde du använda versaler efter punkt!? Du har väl knappen som behövs på ditt tangentbord? Om du vill spara på “fingerarbetet”, lämna bort “space” före punkt och utropstecken och tryck på “shift” för inledande mening istället!
Hej på er!
Mitt recept på kräfttaggisar:
½ dl havssalt
2 dl vatten
lite socker, ca ½ msk och ännu mindre peppar, 1-2 krm
1 msk dillfrö som jag lägger i en tekula
en msk hackad dill om man vill
Kokar lagen i 10 minuter som det står i originalreceptet och lägger sedan i svampen som jag skurit i “sillbitsstora” bitar.
Till denna mängd lag har jag 1-1½ L skuren svamp. Kokar upp alltsammans och låter det koka i 10 minuter. Låter kallna i lagen.
Detta blir en ganska salt anrättning så smaka på lagen innan du lägger i svampen så att du får det som du vill. Det ska smaka kräftspad.
Svamparna silar jag sedan av och finhackar och blandar ner i en sås av creme fraiche och majonnäs med lite dill. Mumsigt att lägga små klickar på tunnbröd och mumsa…
själv följer jag inga recept slaviskt. men hyfsat med salt och lite socker och så är det bara att smaka sig fram till hursalt man vill ha det. dock tycker jag att han skall använda hela krondillsstjälkar i koket som sen får ligga kvar i burken i kylskåpet.
och, nej, svampen skall inte förvällas innan den läggs i det kokande kräftspadet.
skrev nog tidigare att jag skulle prova att göra anrättningen även på taggsvamp, och det är så gjort och det blev faktiskt än bättre än med kantareller
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.