2 aug 2004 kl. 10:10
Marinerad klibbticka (Fomitopsis pinicola)
Jag har svårt att undanhålla tittarna följande intressanta recept, fritt översatt från Aroras kända svampbok:
Såga svampen i 5-cm kuber. Halstra i en blandning av olivolja och maskrosvin med mycket vitlök i åtminstone 48 timmar. Grilla svampen sedan långsamt i träkolsgrill under 20 timmar och låt den svalna. Slå in den i tjock läderhud och hamra den hårt med en stor slägga. Mal resultatet i en köttkvarn till ett fint pulver och passera det genom en armerad sil. Slå in geggan i flera lager ostskinn och häng upp den att torka på en klädlina under ca en vecka. Krama ur den då och då och ta väl vara på saften som kommer väl till pass för såsen (saften kan även med fördel användas som motorolja). När läckerheten ska serveras, koka den först 24 timmar, krama ur den ordentligt, och garnera med småsten.
Ref.: Arora D.: Mushrooms Demystified — Ten Speed Press, 1986: 579. Denna mycket roliga och läsvärda svampbok från Kalifornien innehåller många tips för den matglade svampplockaren.
Karl Soop
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.