0 4013 visningar

13 svar

Torka trattisar i ugn?

Eva

9 okt 2006 kl. 13:46

Jag tänkte prova att torka trattkantareller i ugnen.
Hur går jag till väga?

0

Tina Nordberg

9 okt 2006 kl. 13:58

Var försiktig det blir lätt för varmt o då kan det gå åt skogen. Jag torkar mina på myggnät eller på tidningar på varmt luftigt ställe tills de är nästan spröda. Svårt att få till det där sista i en sval kåk.Slutspurten i ugn ca 40 grader, tills de är helt knastertora. Lycka till!

0

Eva

9 okt 2006 kl. 14:11

Tack Tina för ditt snabba svar.
har provat en liten laddning i ugn nu idag och jag tycker att dom blir svarta och ser konstiga ut. Är det huvudtaget lämpligt att köra dom från början dvs nyplockade? 

/Eva

0

Tina Nordberg

9 okt 2006 kl. 14:17

Släng de som blivit svarta o luktar illa. Jag har dåliga erfarenheter av att sätta in dem i ugnen innan de torkat nästan klart.

0

Eva

9 okt 2006 kl. 14:18

Då gör jag så

Vi höres

0

Helena A

9 okt 2006 kl. 15:14

Tänk också på att du måsta ha ugnsluckan lite på glänt för luftcirkulationen.

0

Marie1

9 okt 2006 kl. 20:50

Köp en enkel bordsfläkt på ICA för 69 spänn!
Det är ljum/varm luft i cirkulation som behövs, inte hetta i en ugn utan ventilation/fläkt. Då kokas/steks de, istället för att torka av ren, fläktande ljum vind!
Ok?

0

Förklaring

Marie1

9 okt 2006 kl. 20:57

Jag vill alltså inte låta som en besservisser, utan bara påtala att det är just den ljumma LUFTEN som ska göra jobbet. Det är inte bara värmen det hänger på alltså.

0

Förklaring

Birgitta D

9 okt 2006 kl. 21:04

Jag torkar alltid min svamp i varmluftsugn med luckan öppen i 40 grader. Funkar har aldrig fått några svarta blöta trattkantareller.

0

Förklaring

Lena Strömstad

9 okt 2006 kl. 21:30

Jag gör som Birgitta D. Kör dom i varmluftsugn, bakplåtspapper på gallret och varmluftsplåtarna, 3 plåtar i taget, ca 40 grader, öppen lucka.
Inga problem varken med Karl-Johan eller trattkantareller.
Kör en halvtimme med någon timmes mellanrum, ett par, tre gånger på kvällen. Låter de ligga kvar över natten och nästa dag. Nästa kväll är det bara att lägga dom i burkar. 
Det är så lätt och går så fort.
Nästan för lätt. Jag tror att vi (och släkten) har trattkantareller till 2012, typ :-)

0

Karin N

9 okt 2006 kl. 22:30

Hej!

Jag brukade också torka trattkantareller i ugn förut men tyckte inte att resultatet blev så bra alla gånger. Precis som du säger så blev de ofta svarta och konstiga. Sen provade jag en ny metod, nämligen att torka dem i torkskåp med dörren öppen. Jag lägger svampen på en tidning och så in i skåpet och de är knastertorra på en timme. Obs. endast ett hyllplan åt gången för att få ordentlig cirkulation. Hoppas du har möjligheten att prova denna metod.

/Karin N

0

Svartnande trattisar, varför?

Fia A

10 okt 2006 kl. 00:39

Gjorde mitt första torkförsök för två veckor sen. Satte ugnen (vanlig, ej varmluft) på 50 grader, lade svampen på hushållspapper på gallret och torkade ca två timmar med vidöppen lucka. Trumpetsvampen blev perfekt! Stolt fjällskivling-fötter likaså. Men VARFÖR fick jag slänga en massa svarta illaluktande trattisar? De blev inte ett dugg torra, bara svarta.

Fick en ny idé - att ställa bordsfläkten framför den vidöppna ugnsluckan och svampen framför fläkten, vad tror ni om det?

0

torkskåp

Lotta E

10 okt 2006 kl. 09:20

Jag torkar också svamp i torkskåpet (35-45°.) Pga att jag har nyfikna katter så stänger jag det också och som jag förstått är cirkulationen så stor i det att det inte ska vara någon fara. Funkar iaf perfekt hos mig och jag har aldrig behövt rensa bort svarta eller sega svampar i efterhand..

0

Svartnande trattisar, varför?

Birgitta D

10 okt 2006 kl. 09:42

De som blivit svarta har förmodligen startar en nedbrytningprocess. Se tidigare inlägg från Annika Eriksson till Märit Bäckström den 5/10 06

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone