Ja men visst har jag “bara” 2 dl vatten tillså mycket svamp! 2 dl vatten och ½ dl havssalt eller grovsalt. Havssalt är godare. Du kommer att bli förvånad när du lyfter på locket till kastrullen efter 10 minuter! Dina 1-1½ L skurna svamp simmar i massor av saltlag! Svampen i sig släpper en hel del vatten så det räcker bra med 2dl vätska i starten.
Lycka till!
Har nyss kommit in från skogen med ett gäng taggisar som nu har förvandlats till kräfttaggisar. När de var klara hade spadet utökats till 5 dl och av svampen själv återstod drygt 4 dl!
Basen var 2 dl vatten, ½ dl grovsalt, dillfrö och 1½ L taggisar skurna i sillbitsstora bitar.
Koka upp en lag av 2 dl vatten och ½ dl havssalt eller grovsalt tillsammans med en liten nypa peppar, en stor nypa socker (½-1 msk) och dillfrö, 1 msk ungefär. Låt detta koka 10 minuter. Om du vill lägger du dillfröt i en tekula så har du det inte bland svampen när den är klar.
I denna lag ska du koka 1-1½ L skuren taggsvamp eller kantareller i 10 minuter. Jag skär mina svampar i bitar stora som sillbitar ungefär.
Låt svampen gärna kallna i lagen. Detta blir en ganska salt anrättning, som kräftor ungefär.
Svampen serveras som den är på smörgås eller finhackas och blandas med majonnäs och kesella eller creme fraiche till en “sallad” som man serverar på små bitar tunnbröd tex. Med denna sallad kan du lura vem som helst! Till ocgh med dem som inte äter svamp.
Gottigott!
nej, men jag skulle tro att det är för mycket vatten i köpta champinjoner och även i andra champinjoner. tror faktiskt att taggsvamp ärriktigt bra då den har en ganska hög densitet jämfört med många andra svampar.men jag tror jag skall prova med trattkantareller om en stund. det kanske blir som ben från trollkrabba.
Angående kräftfårtickor: smaken blev som väntat; kräfta men konsistensen blev väl “svampig” för min smak. Den blev lösare än taggisarna. Jag som inte äter svamp alls i vanliga fall kan glatt äta taggisar på detta sätt, men om jag skule tänka mig att sätta tänderna i fårtickan…. nja… Men för dem som gillar svamp (som maken kraken) är det nog helt ok.
Lovar och svär att det inte var jag. Visserligen har jag plockat taggsvamp men det gjorde jag i en helt annan skog där jag förut har hitttat svart trumpet men nu endast några mögliga sådana. Men som sagt, taggsvamp fanns det. Visst, kräftmackorna blev himla goda. Blev lite över som jag frös ner i sin lag. Tänker testa om det funkar. Har du också kokat kräftor? Förresten, hittade även en stor blomkålssvamp. Tyvärr är den nog för stor för att anrätta. Bild kanske kommer senare. Bad sonen fota. Ha de
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.