0 258 visningar

12 svar

Vad och vad?

Susanne E

15 okt 2006 kl. 21:28

Har försökt med svampboken och nyckeln här. Nu börjar jag tröttna. Hoppas ni kan hjälpa.
Bild 1o2: växte i mossig granskog/grässlänt. Hatt; torr, sidenglansig, gula fläckar. Fot; ngt trådig. Ring. Lukt; mild. Skivor; Ljusa-ljust gråbruna. Den gulnar mer och mer inne. Är det någon champinjon? Eller har jag släpat hem bolörsskivlingar?

Bild 3: Samma skog. Fanns mängder, växte i ring.

Tacksam för hjälp!

0

Irene A

15 okt 2006 kl. 22:06

De första skulle jag vilja kalla knölchampinjon, Agaricus abruptibulbus (bolmörtsskivling har inte ring).

Nedersta bilden föreställer pudrad trattskivling, Clitocybe/Lepista nebularis.

0

Hans Myhre

15 okt 2006 kl. 22:10

Enig med Irene.

0

Susanne E

15 okt 2006 kl. 22:26

Tack för hjälpen! Då släger jag den ena sorten och äter den andra.
Har hunnit läsa en del som jag fann på Google om Pudrad trattskivling. Vill nog inte prova den.

Vad snällt att ni svarar så sent på kvällen!

0

Kenneth

16 okt 2006 kl. 12:30

Champinjon är ett klart fall, men ..den pudrade!? Kan det vara en annan? Färgen stämmer inte med min erfarenhete! Hatten borde vara mera på (ljus)grått än (ljus)brunt!Doften av den pudrade trattskivlingen är mycket (för) aromatisk och jag brukar förvälla den innan jag steker den. Fast och fint kött…ibland jättelika (30-40 cm i hatt-diameter)..och smakar bra!

0

Susanne E

16 okt 2006 kl. 15:39

Smakar bra, Kenneth? Läste på en sida av Klas Jaederfeldts där den stod med på en lista över “Några sätt att avliva svärmor”. Det lät inte så hoppfullt tyckte jag. Läste dock inte allt text, det räckte med rubriken för att avskräcka mig.
Jag kanske får leta reda på mer information om den innan jag avfärdar den…om du mår bra av den så är det ett bra tecken.

0

Kenneth

16 okt 2006 kl. 15:43

Den stora pudrade jag hittade i en komposthög, måste ha vägt några kilo! Det kunde vara tillräckligt för en liten svärmor!? (he, he)

0

Susanne E

16 okt 2006 kl. 16:05

Hm, vill inte veta om du provat;)

0

Susanne E

Kenneth

16 okt 2006 kl. 16:13

Min svärmor lever än…och hon är dessutom trevlig! Ha en trevlig weekend!

0

Susanne E

Susanne E

16 okt 2006 kl. 18:43

Det var skönt att höra. Min svärmor ska det inte heller provas svampar på! :)

0

någon med *

Susanne E

16 okt 2006 kl. 18:48

Är det helt säkert att det är champinjon? Den fick åka in i kylskåpet tills idag. Den doftar gott av mandel också, som det står i boken. Det kan väl inte vara någonting annat?

Jag vill vara säker när jag hittar en ny sort.

0

någon med *

Bo E

16 okt 2006 kl. 19:10

Om skivorna drar åt rosa eller brunt och doften är angenäm som mandel, då bör det vara en god champinjon.
Plockade icke-maskangripen snöbollschampinjon i helgen som var rejält utväxt och med väldigt kaffebrunt mnörka skivor men smaken var ändå utsökt i champinjonsåsen!

0

någon med *

Susanne E

16 okt 2006 kl. 21:09

Ok, då kör vi på det då.
Tack

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone