0 4040 visningar

18 svar

Hur lång hållbarhet?

Maria Helena

17 okt 2006 kl. 16:13

Har frysen full med olika svampar, en del färska och en del förvällda.  Ungefär hur lång hållbarhet har dom?  Tackar och niger!  :-)

0

Nina T

17 okt 2006 kl. 16:25

Precis vad jag tänkte fråga också, har hört att de håller 1 år i frysen (de förvällda, utan andra tillsatser)..stämmer det tro? Jag har nog ätit äldre fryst svamp än så och inte blivit dålig…

0

Snålis

17 okt 2006 kl. 16:27

Samma här. Brukar kolla om de ser fräscha ut och luktar gott, å det gör de ju.

0

Bo E

17 okt 2006 kl. 16:29

Jag har en kompis som haft kantareller, trattkantareller och Karl-Johan förvällda och frysta i ca 1, 5 år.
Ingen smakförändring enligt honom, de var helt OK.

Det mest negativa är kanske att vederbörande blir svår att få med ut i skogen under den tid han sparar svamp i frysen…

0

Nina T

17 okt 2006 kl. 16:40

Jag undrar också, om den förvällda svampen håller i 1 år i frysen, vad är det som händer med den sen? Startar nån degenereringsprocess i frysen eller….

0

Bo E

17 okt 2006 kl. 16:44

Det är nog bara att provsmaka och bedöma dess matvärde.
Så säger min kompis som nyttjar fryst svamp i alla fall.

0

Rolf W

17 okt 2006 kl. 16:54

Vi har i år ätit av olika sorters svamp ur frysen, daterad juli - okt 2004. Absolut inga problem!

0

Nina T

17 okt 2006 kl. 16:55

Jo jag brukar göra så men jag undrar lite över varför man rekommenderar just t ex 1 år, istället för att säga att hållbarheten beror på t ex frysens temperatur, ursprungsskicket på svamparna eller nåt annat, och låta var och en själv avgöra ätbarheten…

0

Kolla hit!

Maria Helena

17 okt 2006 kl. 22:27

Läs frågan (hållbarhet) från anis!  Där nämner franco matli om att matförgiftning kan även komma från svamp som vart förlänge i frysen.  ÖHH??  Frågan är Vad är för länge?  Nu börjar det bli spännande liksom , om än lite obehagligt… Tjoohoo   Franco please berätta mera…...

0

Gunhild

17 okt 2006 kl. 22:34

Ett tips från min mor. Hon skrev upp allt hon stoppade i frysen i en liten bok, innehåll, datum m.m. och sen pricka hon av, allt eftersom hon tog ut. Då kan man se till att göra slut på det äldsta först. Ett annat tips är att ge bort svampen till sina vänner i god tid och plocka nytt nästa säsong.

0

frysinfo Livsmedelsverket

Annika Eriksson

17 okt 2006 kl. 22:40

..mattnyttigt från Livsmdelsverket..

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11456

0

Kapten Hammock

17 okt 2006 kl. 22:41

Detta är ingen rekommendation! Måste bara tala om det först. Kanske borde man lägga till den klassiska varnigen “Don’t try this at home”.
Men i vilket fall som helst har jag under 2004 ätit djupfryst svamp som varit märkt med “Kantareller -98”, vilket borde innebära att de var sex år gamla när jag åt dem.
Har hittills inte märkt av några åkommor, men å andra sidan var svamparne inte precis som färska. Inte mycket smak kvar.
Infrysta direkt efter “förvällning”, rätt låg temp i frysen, inget salt, inget fett.
Som ett litet P.S. kan jag nämna att Mammsen har kvar en burk konserverad taggsvamp från nittonhundrafemtinånting, men den tänker jag inte smaka på i första taget.

0

Kapten Hammock

17 okt 2006 kl. 22:51

En annan liten fundering:
Ponera att man har frysen full med diverse svampar i klass med brödticka och fjällig taggsvamp.
Kan man då ta fram di små liven, tina upp dem och lägga in dem i ättika på sillmanér utan att deras hållbarhet blir bedrövligt mycket kortare än om man lagt in dem som färska?

0

per d

17 okt 2006 kl. 22:52

livsmedelsverket verkar då sannerligen vara en myndighet som den nya regeringen omgående kan avveckla, följande rekommendationer från verket torde tiill och med en burhöna ha klart för sig !
“Vad gör man med mögliga livsmedel?

Så här gör du med mögliga livsmedel.

Bröd
Undvik att äta mögligt matbröd. Bröd kan dock ätas om smärre enstaka mögelfläckar på ett tidigt stadium kan skäras bort med god marginal.

Bär
Kassera mögliga eller ruttna bär. Använd endast friska, fasta bär till sylt och saft.

Frukt
Vid smärre ytliga mögelangrepp bör de angripna partierna skäras bort med marginal.”

från livsmedelsverket

0

Kapten Hammpck

17 okt 2006 kl. 23:05

Jooru, mögel är märkligt!
Vi skojade till det för en kamrat för rätt många år se’n. Han hade varit och köpt en flaska Jack Daniel’s, vilket vid den tiden var en ansenlig investering för nå‘n i tjugoårsåldern. Tyvärr hade han lite bråttom ut på krogen, så vi var några kvar som blev lämnade ensam med hans butelj.
Vad skulle vi göra? Vi kunde ju inte låta bli att hitta på hyss, så vi hällde över whiskeyn i en annan flaska, och hällde på kallt te i originalförpackningen.
Vår f.d. vän greps av både vrede och sorg när han tre månader senare återvände till “brottsplatsen” och såg att den dyre virren hade möglat…

0

Kapten!

Maria Helena

17 okt 2006 kl. 23:34

*he he*  Den var bra den!!

0

Annika

Maria Helena

17 okt 2006 kl. 23:37

Tack för tipset om livsmedelsverket!  Tänk att man inte kan komma på sånt själv….Finns nog mkt bra info där om olika livsmedel!  :-)

0

per d

Maria Helena

17 okt 2006 kl. 23:39

Då vet vi vad du tycker (IGEN).....  Underbart upplysande från din sida

0

Maria Helena

Kapten Hammock

17 okt 2006 kl. 23:44

Jo, fast det är en uschling kvar som fortfarande inte förstår att det var en smula lustigt. Begriper inte att en mänska kan vara så långsint….. :-)

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone