0 336 visningar

21 svar

nu känner jag mig osäker..

Birgitta F

25 okt 2006 kl. 19:04

Hittade dessa 2 giganter i för mig ny terräng , var egentligen på jakt efter blodriska.
Den stora blå-lila ca 9 cm över hatten och den andra som liknar den väldigt mycket runt 8 cm , men fanns många större också.I barrmatta och mossa under stora granar.Den med ljusare hatt i häxringar hur många som helst.

0

Charina

25 okt 2006 kl. 19:09

Blåmusseroner är det. Jag har en hel “drös” bara några meter från altanen men vi gillar dem inte så de får stå.
Såg Francos musseronresept med vitlök o persilja, om man skulle göra en test i morron o provsmaka igen ? :))

0

Daniel Persson

25 okt 2006 kl. 20:01

Hej, Birgitta! Jag tror att de 3 överst till vänster på bild 1 är höstmusseron. Som jag tolkar din text tror du att det rör sig om 2 olika arter, eller? De andra ser definitivt ut som blåmusseron, precis som Charina föreslår.

0

Ny bild

Birgitta F

25 okt 2006 kl. 20:10

Osäkerheten låg i om det var musseroner och sen huruvida båda var blåmusseron.Ny bild med dom itu-skurna.
Tacksam för fler synpunkter.

Skärbrädan blev sån av blodriskan = )

0

Ny bild

Joachim Krumlinde

25 okt 2006 kl. 20:13

Blåmusseron resp. Höstmusseron

0

Ny bild

molly

25 okt 2006 kl. 20:15

De till vänster är blåmusseroner, de till höger höstmusseroner. I vår familj äter vi båda sorterna utan att må dåligt.

0

Ny bild

Birgitta F

25 okt 2006 kl. 20:17

Tack alla , oj så roligt !
Alltid kul att hitta nya sorter.
De blåa är så snygga så det gör ont att skära sönder dom.

0

rapport

Birgitta F

25 okt 2006 kl. 21:31

Har ite skrivit någon rapport ännu, men i det här fallet kan jag nog kanske skriva att jag hittat både Blåmusseron och Höstmusseron i Bohuslän.

0

Blåmusseron och blodriska

Hans v E

25 okt 2006 kl. 22:24

Jag tycker det ser ut som blåmusseroner alltihop. Utom de oranga som är blodriska som du var ute efter.

0

blåmusseroner

Franco Matli

26 okt 2006 kl. 08:50

Håller med Hans de är Blåmusseroner båda 2.Bilden är ett skolexempel som visar variationerna inom samma art.

0

blåmusseroner

Joachim Krumlinde

26 okt 2006 kl. 11:22

Jag håller också med om att båda blåmusseroner nu.

0

blåmusseroner

Birgitta F

26 okt 2006 kl. 12:11

Tusen tack !
Hade en viss känsla av att båda var blåmusseroner , min man sa det direkt när han såg dom.
Och naturligtvis Blodriska , helt nyuppstigna helt otroligt vad jag har letat fel svamp för att plocka denna. Den är ju “helknäpp” i utseende och form jämfört med andra riskor.

0

blåmusseroner

Bo E

26 okt 2006 kl. 14:10

Har ni tur så är det svampkött inuti blodriskorna också!

Har haft otur i år och hittar bara maskfyllda “skal” av dem, så jag orkar inte bry mig längre.

Blåmusseroner är goda tycker jag.
Samma där, med mask i vissa, men har man tur så har man…
Såna har jag faktiskt hittat en del felfria av också.
Lycka till..!

0

blåmusseroner

Birgitta F

26 okt 2006 kl. 19:48

Båda mina “olika” svampar blåmusseroner är nu på väg i stekpannan, 18-åriga dottern har klarat uppkörningen på första försöket….stormen nalkas…
Och vi är alla inomhus, kan det bli bättre ?

0

hur göra...

Birgitta F

27 okt 2006 kl. 22:00

...med dessa för att tycka dom är goda ?
Tyckte stuvningen smakade som svampen luktar….

0

Antingen - eller

Karin Hedén

27 okt 2006 kl. 22:35

0

Antingen - eller

Birgitta F

27 okt 2006 kl. 22:48

Tack Karin ! Efter att ha hittat ett ställe med otroliga mängder provade jag de fem jag fick med mig hem…men nä någon annan får gärna veta exakt plats .Jag kommer inte hämta dom.

0

Antingen - eller

Gula

27 okt 2006 kl. 22:52

Jag hittade också blåmusseroner idag, ganska mycket. Stekte dom med rödlök så som nån sa, men tyvärr blev vi så mätta av pizzan som min man släpade hem att vi inte orkade smaka på svampen. Dom går säkert att äta i morgon?! Har aldrig smakat.

0

smakar mer dagen efter

Birgitta F

27 okt 2006 kl. 23:01

om du förstår vad jag menar = )
Svampsmaken blir mer påtaglig dagen efter än när dom är nystekta.
Såg också att någon föreslog vitlök och persilja vid stekning, kan vara värt ett försök.

0

smakar mer dagen efter

Gula

27 okt 2006 kl. 23:21

Jaa det låter gott! Och söndagen är ju ledig så gubben behöver inte stinka vitlök (igen) på jobbet ;)

0

smakar mer dagen efter

Charina leg, vitlöksstinkare

28 okt 2006 kl. 09:18

Lukta/stinka *L* vitlök är en mänsklig rättighet.. Borde stå inskrivet i Genevekonventionen *nickar bestämt*

0

Blåmusseron och blodriska

Daniel Persson

28 okt 2006 kl. 14:34

Man får väl änna böja sig för majoriteten och medge att det kan röra sig om enbart blåmusseroner. Jag tycker att de har en mycket utpräglad och unik lukt, så det borde kunna undanröja eventuella tvivel om du känner dig tveksam fler gånger, Birgitta!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone