Det är inte så många kremlor som har något matvärde, men två grupper kan vara värda ett försök:
Den ena är de grånande kremlorna (tegel- gul- och vinkremla), den andra är sillkremlorna.
Om du har någon svampklubb eller svampkunnig som har utställningar i närheten - besök en sådan och bekanta dig med arterna. Studera färger och färgförandringar, känn på konsistens och lukt osv.
Alla kremlor går att äta, men ett flertal är grymt starka.
Eftersom ex. mandelkremlan kan ha vara både röd, brun, jlusbrun, rödbrun, så måste du tyvärr smaka, ett tips är att ha en flaska vatten med dig, det kan bli riktigt tungt annars eftersom vissa kremlor inte lämnar ifrån sig smak förrän efter ett par tuggor…
Undvik gärna väldigt ljusa gröna kremlor, grönkremlan är visserligen både ätbar och god men är du osäker kan den förväxlas med flugsvamp.
Ge dock inte upp på kremlor, stekta och stuvade är de veritabla smaksensationer, men det kommer att ta ett tag att lära sig urskilja de bättre.
Som tidigare sagts har mindre goda kremlor vitare lameller, titta på undersidan, cremefärgade lameller brukar oftast betyda mandelkremla.
Dock har ex tegelkremlan vita lameller, och är en hyfsad matsvamp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.