0 377 visningar

5 svar

Vad är detta för sopp ?

Eva-Lena

12 sep 2004 kl. 23:29

Hej, har plockat dessa soppar (se bild) i dag i tall/granskog och där fanns även “KarlJohan” men vilken sort är det. Den blånar efter ett tag. Jag har bara torkat “trattisar” tidigare men har förstått att det även går att göra likadant med soppar. Torkas då allt, fot, rör och hatt med skinn ?

0

Katja R H

13 sep 2004 kl. 00:21

Jag kan inte se någon bild i din fråga. Det kan vara en sandsopp för den blånar efter ett tag. Men du kan gärna kolla upp det mera nogrannt. En sandsopp har en moccaliknande välvd hatt och samma färg på foten som hatten, rödaktig. Som svar på den andra frågan, det går bra att torka soppor och då torkar man allt, fot, rör och hatt. Det är i rören som mycket av smaken sitter men om de är mycket maskätna så ta bort rören och spara endast köttet. Karl Johan och sandsopp är jättegoda att torka men aspsopp och björksopp är lite smaklösa och svampiga i konsistensen och jag själv har bestämt mig för att inte plocka dem alls.

0

ingrid fuxwall

13 sep 2004 kl. 21:44

Själv torkar jag soppar, tar endast tillvara dem på detta sätt. Men tar alltid bort sporerna, gör jag fel då ? De ser ju inte så goda ut

0

stina

16 sep 2004 kl. 13:42

Kan vara brunsopp du hittat ser ingen bild! Torka soppar i tunna skivor på tidningspapper utspridda får ej ligga på varandra! Kan även torka på tråd, rummet skall vara luftigt, helst lite varmare (pannrum utmärkt), går även i ugn, 50 grader.

0

erica

5 sep 2005 kl. 10:07

ingrid, jag torkar också mina soppar och på stora exemplar där rören är mjuka tar jag alltid bort rören. Om de är små och hårda låter jag dem sitta kvar om svampen ser fräsch ut.

0

Tommy K

5 sep 2005 kl. 15:24

Både sandsopp och brunsopp kan blåna sedan man skurit. Men det är inte idiotsäkert. En del exemplar reagerar inte så.
I övrigt håller jag med om att man gärna tar med sporerna om de är unga och fasta.
På mer utväxta, Karl Johan t ex, tar jag bort dem redan i skogen. Sporerna är ju inkörsporten för insekter och dom lär jobba fast svampen ligger i korgen. Detsamma gäller i början av torkning. Då kan larvangreppen fortsätta.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone