En gammal regel är att inte skölja kantareller då deras smak är lätt vattenlöslig.
Andra svamnpar förlorar inte på att sköljas men jag rtycker man bör rensa så väl att det inte ska behövas.
Undantagen för mig är stora komplicerat byggda svampar som blomkålsvamp och korallticka. De bör helst sänkas ned i hela sin mängd i vatten. Brukar fylla diskhon och låta dem ligga där ett tag gärna lite salt i oxå, har hört att småkrypen snabbare kommer ut då.
Det här är nog mycket en smak- och vanesak och hur “kräsmagad” man är. Blir man lätt illamående av blotta tanken på att sniglar, skalbaggar, andra insekter, fästingar och spindlar krupit över svamparna så kan det vara psykologiskt riktigt att skölja dem för att ge en bättre njutning av själva måltiden.
En gammal regel. Skulle kantarellerna inte tåla att sköljas skulle smaken inte heller stanna kvar om det regnat! Enligt de kockar jag känner sköljer de alltid kantarellerna hela och lägger dem på en handduk på tork. Så gör även jag, och jag har inte känt att de tappat ngn smak alls! Lycka till!
Naturligtvis kan det finnas tillfällen då man av någon anledning plockat så lortig svamp att sköljning är enda alternativet.
Jag rekommenderar hellre att försiktigt torka av dem i våt mossa redan i skogen.
Det funkar i de flesta fall, eller så har jag haft tur att inte hitta så nedsölad svamp.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.