Jag tror att jag äntligen har hittat sotriska.
Den lär ska vara god utan att avkokas!
Har stt den vid ett tillfälle för många år sedan.
Den jag hittade var inte sot-svart i Rymans bok finns det angivet en närstående art som heter lactárius picinus.
Jag hittade mina riskor på kalkrik mark, det är inte rökriska, den fanns där också.
Om det är L.picinus,
går det även att äta den utan att koka av den?
Riskan hade vit saft och rodnade lite i foten, när man bröt den, smaken var mild
hmm…Sotriskan ska växa på kalkfattig mark. L. picinus ska ha skarp saft och är alltså oätlig. Sotriskan är ändå inte svår att känna igen med sina vackert mörka färger på hatt och fot kontrasterande mot de vita skivorna. Den hopsnört rynkade fottoppen är också ett bra kännetecken hos sotriska.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.