0 442 visningar

8 svar

Gula ben och smilgropar.........

ELd

30 okt 2006 kl. 21:23

Jag har precis rensat det sista av dagens skörd. Kunde inte låta bli att gå en runda eftersom “de” har hotat med snö. Vem var det som skrev att trattkantareller inte var något att plocka? 14-16 cm fot, (en del “fötter”) var dryga centimetern i omkrets, platta) hatt ca 10 cm. I djup mossa förståss. Tycker nog att det är en hel del svamp…. Färska och fina, med knallgula ben och djupa smilgropar.
Ser fram emot att hälsa maj välkommen. Gudrun har gjort att det finns goda förutsättningar för ännu mer murklor i vår. Hur var det, om man torkade murklor i minst 3 månader så försvinner det mesta av giftet, eller?  Helt lyrisk över årets svampsäsong! Det kommer mera!

0

Charina Hallan¨d

30 okt 2006 kl. 21:27

Det var jag som inte plockar Trattar längre för jag orkar inte sitta o rensa i flera timmar längre pga osammarbetsvillig rygg.

0

Annette L, Sthlm norr

30 okt 2006 kl. 21:29

Stenmurkla??? Nu har jag slängt de sista…har varit min favoritsvamp, men vad jag förstår klassas den som giftig/farlig hur mycket du än avkokar/förväller/torkar…säg inte att det är fel…

0

ELd

30 okt 2006 kl. 21:31

Har hittat den perfekta ställningen föt rensning av “trattisar”. TV-soffan med armbågarna på knäna och kokkitteln under bordet. Dela och släpp.

0

ELd

30 okt 2006 kl. 21:39

Säger som svärmor gjorde. Hon åt murklor varje år, i alla mängder, och blev 90 år. dog av hjärtfel tidigare i år. Hon sa bla att på kungens middagar så serveras det så gott som alltid murkelsås, och det kan väl inte vara att dom vill förgifta någon eller?! Allt i lagom mängd är bra, tycker jag låter OK. Hur jag nu ska göra med ca 270 påsar á 2 dl förvälld svamp återstår att se, men äta ska vi, murkor och allt annat gott! Sedan har vi det torkade också.......

0

Annette L, Sthlm norr

30 okt 2006 kl. 21:45

Vi har alltid ätit dem oxå, men jag har aldrig gett dem till våra barn 7 & 1 1/2 samt aldrig under graviditet eller amning…nu längtar jag till kalvbräss med murkelstuvning och rökt sidfläsk…men är inte rönen Inte äta alls nu för tiden???

0

Torkad sandsopp lika bra...

Gunhild

30 okt 2006 kl. 22:17

Varför äta murklor när det finns torkad sandsopp som smakar likadant? När jag växte upp fanns det bara murklor och kantareller och kosopp. Vi plockade säckvis av murklor till vår fröken på skolan. Nu vet jag bättre (murklor är giftiga)och plockar sandsopp istället.

0

Murkla

Totte Gbg

30 okt 2006 kl. 22:43

0

Murkla

Maria Helena

31 okt 2006 kl. 00:51

Har också läst i mina svampböcker om stenmurklan, om cancerframkallande ämnen som kan lagras i kroppen…hmm lite läbbigt .  Håller med Gunhild att sandsoppen är toppen istället för murklan!  I rather be safe than sorry. 

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone