Jag har precis rensat det sista av dagens skörd. Kunde inte låta bli att gå en runda eftersom “de” har hotat med snö. Vem var det som skrev att trattkantareller inte var något att plocka? 14-16 cm fot, (en del “fötter”) var dryga centimetern i omkrets, platta) hatt ca 10 cm. I djup mossa förståss. Tycker nog att det är en hel del svamp…. Färska och fina, med knallgula ben och djupa smilgropar.
Ser fram emot att hälsa maj välkommen. Gudrun har gjort att det finns goda förutsättningar för ännu mer murklor i vår. Hur var det, om man torkade murklor i minst 3 månader så försvinner det mesta av giftet, eller? Helt lyrisk över årets svampsäsong! Det kommer mera!
Säger som svärmor gjorde. Hon åt murklor varje år, i alla mängder, och blev 90 år. dog av hjärtfel tidigare i år. Hon sa bla att på kungens middagar så serveras det så gott som alltid murkelsås, och det kan väl inte vara att dom vill förgifta någon eller?! Allt i lagom mängd är bra, tycker jag låter OK. Hur jag nu ska göra med ca 270 påsar á 2 dl förvälld svamp återstår att se, men äta ska vi, murkor och allt annat gott! Sedan har vi det torkade också.......
Varför äta murklor när det finns torkad sandsopp som smakar likadant? När jag växte upp fanns det bara murklor och kantareller och kosopp. Vi plockade säckvis av murklor till vår fröken på skolan. Nu vet jag bättre (murklor är giftiga)och plockar sandsopp istället.
Lite info jag hitat på nätet
http://www.giftinformationscentralen.se/introx.asp?CategoryID=6438
och
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10675
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.