re mitt förra inlägg om ev mjölskivling. har nu fått lite lokal experthjälp. Med största sannolikhet var det clitopilus prunulus (mjölskivling) jag hittade. Ser precis ut som på bilderna i databasen. Däremot har den en “syster” som också anses vara ätlig som heter clitocybe geotropa kallas för tête de moine på franska (munkhuvud). Har googlat men hittar inget på svenska. Nån av stjärnorna som vet?
I vilket fall som helst är mjölskivlingen numera uppäten och något av det godaste i svampväg jag ätit. Den tappar mycket lite vätska och är “al dente”, lite som bläckfisk i konsistensen. För att särskilja den från ex bolmörtskivling eller gifttrattskivling är att skivorna går ner på på foten och att svampen är fast i konsistens. Jaja, finns jag inte på forumet i morgon har jag ätit min sista svamp men det var det värt!
Hej cicki, jag vet inte vad du har ätit, men efter din uppfattnig av konsistensen av den tillagade svampen, “al dente” är troligen svampen i fråga inte en Mjölskivling som har en mycket sprött kött, inte alls som bläckfisk i konsistensen.
Det finns många vita svampar som liknar just mjölskivling speciellt bland vita Trattskivlingar.
Clitocybe geotropa= Häggtrattskivling, är en stor, gulaktig svamp, hattens diam. når upp till 20cm.
och och med samma höjden.Lukten påminner om häggblommor och liknar inte Mjölskivlingen.
Hittade detta vid sök på Clitocybe geotropa ,
Franco klicka inte det är en pdf..
intressant läsning här:
http://www.svampar.se/bildarkiv/SMT_2005_2_Udda%20matsvampar.pdf
“udda matsvampar”
Den häggdoftande trattskivlingen åt jag med god aptit i barndomen då jag hade den på “mina jaktmarker”.
Sen har jag inte sett den så ofta och är det inte blåsyrevarning för den???
Den har i alla fall väldigt utpräglad doft som kan variera mellan nyutslagen hägg till doftrenare på offentlig toalett!
Svampen på bilden ser ut att vara häggtrattskivling, men du skrev tidigare att den hade röda sporer och undrade om det var mjölskivling..??
Jag tror (och hoppas) att det hela är ett skämt, för det är synnerligen KORKAT att äta en vit svamp som man inte har en aning om vad det är. De giftiga vita trattskivlingarna är lika giftiga i Belgien som de är här.
Svampen i bilden ch som du åt är Häggtrattskivling=Clitocybe geotropa.
Den är ätlig med reservation för att det finns personer som inte tål den och får magont.Men några av mina vänner äter den utan problem, dock bara hattarna därför foten är ganska seg, eller unga ex.Dom får alltid de som jag hittar och använder dom i stuvningar och såser.Personligen gillar jag inte deras lukt.
Tack Franco och Irene! Irene, du har absolut rätt, det är idiotiskt att äta vilken vit (eller annan svamp heller för den delen) om man inte vet vad det är. Nu hade jag ALDRIG stoppat i mig denna om det inte var för min granne som ätit dessa i 30 års tid. Dessutom var det fråga om språkstrul. Clitocyble geotropa (häggtrattskivling) kallas här i folkmun för både “tête de moine” = munkhuvud OCH för “bol de farine” = mjölskål.
Nåväl, tack för alla goda råd!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.