Jag har aldrig tidigare tillrett en Brödticka då den kan vara besk som rå. Gjorde lite olika inläggningar på den efter ca 5 - 10 min avkokning.Den blev god och har en härlig lite krispig konsistens. Dock ingen stark, utpräglad egen smak. Värt att prova. Det var den enda nya matsvampen för mig i år. Letar fortfarande efter Goliatmusseron. Har inte hört om den finns i mina trakter. Någon som vet ? Ser ut att bli en vacker men kall dag, Ha det gott alla.
kanske snart hamnar bland spindelskivlingarna ( ett rykte jag hört) och sen är det väl slutätet av den också. Rimskivlingen är ju Västerbottens landskapssvamp och det finns gott om den här, även torkad i ICA butiken. En bra ersättare för champinjoner som vi inte har så gott om här.
Rimskivling klar för Evermaten
Hittade några små ex. av rödgul taggsvamp för första gången. Var på vandring med min Strövargrupp och då smakar det alltid gott med nå´t varmt när man kommer hem. Men detta var inte bara gott - det var supergott! (Smörstekta på knäckemacka).
Testade riddarmusseronen fast man inte skall.
Den var överraskande god så jag hoppas dom utreder den klart snart. Har torkat en del som jag ska spara tills nya rön kommer.
Testade även rimskivling jag också. Kan bara hålla med. Den är supergod.
Rodnande fjällskivling lika så.
Och och…. Ja det finns ju så många goda.
Hoppas vi får bevara våra skogar så inte svampen försvinner.
Fast i år är det slut för min del. Buhuuuuuuu!!!
Jag har ingen “årets” svampsmaköveraskning.
Jag kör med mina gamla vanliga kantareller och Karl-Johan.
Smörstekta kantareller, med lite charlottenlök på macka. Mums!
Eller lägg hela den “baletten” på en Entrecote….det var gubbens favorit härom kvällen.
Hacka Karl-Johan i små kuber,
knaperstek i smör med finfint hackad vitlök…blanda med färskpasta.
Strö på lite persilja ÄT och NJUT!
Så tråkig är jag….
Så prova gärna att knapersteka trattkantareller och salta på bra och lägg det ovanpå potatismoset.
Eller använd till fläskpannkakan, fantastiskt gott.
Min mellandotter (5½ år) har fått flera nya bekantskaper detta året som hon blivit vansinnigt “kär” i. Årets första nya bekantskap var stolt fjällskivling vilken hon bara hyllade till höjder högre än K2. Sedan hade vi den bleka taggsvampen som hon gillade nästan lika skarpt. Blomkålssvampen sågade hon däremot fullständigt, vilket är tur för min del så jag får ha något för mig själv.
En gammal bekantskap som jag avråddes från att plocka på 90-talet, har jag åter börjat plocka - föränderlig tofsskivling. Den är underbart god tillsammans med blodriska och grädde.
Blomkålssvamp och stolt fjällskivling går inte heller av för hackor….oxå svampar jag inte ätit på mycket länge.
En färsking som jag tycker om är rökslöjskivling.
Nästa år ska jag verkligen gå på jakt efter rimskivling efter alla rekommendationer den fått.
Några gånger genom åren har vi träffat på Blomkålssvamp, men aldrig trott att de gick att äta. Sen såg jag på forumet för någon månad sedan att det skulle vara en delikatess. Till vår glädje råkade vi på en stor, fin Blomkålssvamp strax därefter. Och visst var det gott! Jättegott!
Ännu en glädepoäng med detta forum.
Årets missade skulle jag kalla det.
Verkar som om alla utom jag hittat blomkålssvamp i år.
Brukar plocka flera stycken varje år.
Men i år när det verkat nedlusat av dom så har jag inte lyckats hittat nån. Varken på de kända ställena eller nån annanstans heller. Då är jag ändå dagligen i skogen *SUCK*
Nu är det tyvärr slut för blomkålsvampen. för idag hittade jag en stor sådan som var alldeles frostskadad.
Annars får det nog bli Michaels recept på “friterad blomkålsvamp” som är årets mesta svampsmaksöverraskning.
Svampen i sig inte ny för mig, men väl sättet att tillaga den.
Det är den enda svamp jag lyckats fritera dock.
Det krävs nog rätt konsistens i svampköttet.
Blomkålssvampen stekte jag. Tyckte den smakade som stekt äggvita. Ska försöka lura ut en frityrsmet, min man är glutenallergiker och det stämmer inte alltid så bra med mjölmängd kontra glutenfritt mjöl. Men försöka duger ju det finns många påsar i frysen.
en liten lista
-svart trumpetsvamp=smakade så mycket!nästan som kött och jag gillade konsistensen!
-blomkålssvamp=vacker och otroligt god att fritera!positiv överraskning
-sotvaxskivling=smakade nästan sötaktigt!riktigt god och spännande ny smak!
-nejlikbroskskivling=smakade som rostade nötter!jag är nog skeptiker av naturen eftersom jag överraskats så många gånger!
2006 har varit min första _riktiga_ svampplockarsäsong-innan plockade jag bara kantareller. Tack vare alla kunniga trevliga människor här har jag vågat mer än jag trott!
Ja, det var en höjdare, men kanske blir den läcker även utan smet på?
Säkerligen…det får bli nästa års experiment.
Med smet blev det i alla fall lite “kinastuk” på den och passade bra till jasminris.
Något sötsurt eller starksås till låter perfekt…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.