0 393 visningar

12 svar

tips på förrätt

Christin

3 nov 2006 kl. 19:53

Hej!
Ska i morgon bjuda på lite höstmiddag och skulle vilja ha tips på en bra förrätt med svart trumpet o champinjon.
Kanske nån stuvning eller annan röra som man kan ha på en bit rostbröd.
eller en soppa kanske?
Tänkte jag skulle komma undan billigt o ta sånt jag har i frysen nämligen.
Ser fram mot spännande förslag:)

0

Susanne Nö Skåne

3 nov 2006 kl. 20:28

Det här är lite Italien inspirerat hoppas du gillar mitt förslag.
Bruchetta med trumpet tapenad

Svart trumpet tapenad

350 g stekta svarta trumpet svampar
1 ask sardeller (53 g)
4 msk kapris
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl olivolja

Bruschetta
Lantbröd och olivolja

1. Sätt ugnen på 250°C.
2. Pensla brödet med olivolja.
3. Grilla i övre delen av ugnen ca 5 min tills de är gyllenbruna.

Olivtapenade
1. Låt sardeller rinna av och lägg dem tillsammans med svamp, kapris och vitlök i en matberedare eller liten skål.
2. Mixa i matberedaren eller med mixerstav.
3. Späd med oljan droppvis till en krämig konsistens.
4. Lägg röran på det rostade brödet precis före servering.

0

Susanne Nö Skåne

3 nov 2006 kl. 20:29

Sorry skrev visst olivtapenad…fel menar trumpet tapenad….
Tänkte väl på orginalet..

0

Totte Gbg

3 nov 2006 kl. 22:54

Hej!
Något som jag själv tycker är gott att bjuda på är svarttrumpetsvampsfyllda krustader.

Stek svampen tillsammans med fint hackad lök.
Häll över grädde, låt redusera till såsen blir lagom tjock o simmig.
Krydda med lite salt peppar o en skvätt konjak.
Fyll krustaderna, toppa med lite ost o så en kort sväng i i ugnen för gratinering.

0

Kristina

3 nov 2006 kl. 23:13

mmm…

0

Christin

4 nov 2006 kl. 14:32

tack för tipsen!
jag ska nog testa att göra en variant av Tottes förslag.
Det kommer bli en höstig gryta med rödvin, apelsinskal, vitlök mm till huvudrätt och vaniljäpplen och gräddglass till eferrätt. Ganska höstigt va?!

0

Göran H

4 nov 2006 kl. 14:42

Christin, jag tror det skulle bli kanon med en liten köttbit i grytan också. Du skrev visserligean att ville komma undan billigt, men apelsinskal???

0

christin

4 nov 2006 kl. 15:34

oj oj Göran! tror du det;)
Ja, lite kött får jag kanske ha i, och svamp och lök och morot. Gjorde faktiskt grytan i gårkväll o den blev jättegod.
Apelsinskalet var till som krydda. sen var det också lite tomatpuré och färka örter.
Nu har jag bara lite problem o bestämma mig för potatis el ris. men jag tror det får bli potatis, vanlig kokt.

0

cicki T Belgien

4 nov 2006 kl. 16:44

varför inte pressad potatis? Gud vad hungrig jag blev!

0

Elisabet

4 nov 2006 kl. 16:56

Svampsoppa

Ca 3 dl torkad svamp
2 svampbuljongtärningar
2 stora potatisar
2-3 dl grädde
3 msk ädelost
½ dl matlagningssherry
salt
peppar
sellerisalt
2 msk smör

-Lägg svamparna i 4 dl vatten och låt småkoka på svag värme i ca 20 minuter.
-Häll av svampen. Behåll vätskan
-Hacka svampen i små bitar
-Skala potatis och skär dom i små tärningar
-Fräs svamphacket i smör några minuter. Häll på svampvätskan och lägg i den tärnade potatisen
Låt koka tills potatisen är mjuk
-Häll på sherryn, grädden. Smula i buljongtärningen.
-Smaksätt med salt, peppar och sellerisalt och låt småkoka 5-10 minuter.
-Lägg i ädelosten och låt den smälta i soppan. (OBS, bör ej koka med osten)

Smaklig spis!

0

Elisabet

4 nov 2006 kl. 16:57

Ooooops! Glömde skriva att det funkar lika bra med fryst svamp, vilken sort som helst!

0

Jag skulle ungnssteka potatisen

Carin

5 nov 2006 kl. 16:49

Ta ganska små potatisar.
Skala och bryn dem i smör eller olja i en stekpanna, så de blir lite vackert brytna.
Ställ in dem i ugnen.
Krydda med rosmarin eller salvia (det du gillar bäst och helst färsk förstås) och lite flingsalt.
Det brukar jag ha till Beuf Bourgignonne.

0

cicki T Belgien

5 nov 2006 kl. 17:00

berätta vad blev det för gott?

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone