dagens skörd som egentligen bara var tänkt att bestå av franska kastanjer från den stora parken, skogen, mitt i stan gav så överraskande 12 stora flotta champinoner, den största på 97 gram. snöboll eller vit kungschampinjon ? ! ibland är det skönt att bo syd på, även om det är norra danmark.
grattis per till kastanjerna! Här har vi inga äkta utan bara hästkastanjer. däremot har vi valnötter. Gula, jag brukar rosta dom i ugnen, ställer dom i grovsalt så de står stadigt, skär en skåra på toppen annars börjar dom hoppa runt, och äter med flingsalt och en klick smör. Mums men tänk inte på kalorierna!
Uppe i mellansverige har vi bara hästkastanjer och även totalt oätliga bittra valnötter.
Champinjonerna har dock varit fina fram till för någon vecka sen, fast nu har frosten tagit det mesta här så man får leta vinternagelskivling och bara vara tacksam så länge inte snön kommer.
jo gula rostar i ugnen ståendes i grovsalt med ett snitt i toppen. har just ätit 20-30 st samman med min dotter på 8 år och när hon som är mycket kräsen tyckte det var gott.så är det riktigt gott !!!! men glöm inte smöret till !!
för några år sedan gjorde jag kastanjepure och det var perfekt som tillbehör till gås.
cicki, hur kan det komma sig att den ätliga kastanjen inte finns i belgien, den borde ju ha bättre förutsättningar där än här !?
Gula, dom finns i lösvikt i välsorterade grönsaksdiskar. Kostar skjortan men det behövs inte många, efter fem st är man rätt nöjd. Glömde ugnstemp. varmluft 150, vanlig 200 i cirka 20 min. passa fingrarna när du gör skåran, dom är hård-sega! Sen’ bränner man sig lätt både om fingrar när man skalar dom och om tungan, vrålvarma i mitten. Har ett mysigt minne från en snorkall julmarknad i Luxemburg. Trodde i min enfald, nyss nerflyttad att här behövdes minsann varken vantar eller mössa… Jojo, men det finns alltid lösningar. Köpte en påse rostade kastanjer på ett gatustånd och stoppade i fickan. Det värmde bra och länge!
jodå per, den finns uppåt Flandern till men vi bor i Ardennerna på 500 m höjd och här trivs den inte. Wao, 20-30 st då måste du vara mätt och belåten! Har du provat “sylta” eller “karamellisera” dom? I min smak blir det för sött men här serveras det ofta till vilt.
Oj, det blev en lång adress hoppas den funkar. Annars är närmaste tätort Neufchâteau. Har du en vanlig Europakarta följer du motorväg 411 Bryssel-Luxemburg så finns vi ungefär 5 mil från gränsen till Luxemburg.
jadå massa skog! Vad som är intressant är att all barrskog är planterad. Mkt tätt för att få så få kvistar som möjligt. Sen’ avverkar dom och helt plötsligt står man där mitt i en ny åker! Eller också planterar man julgranar för avverkning två år senare och exporterar bl.a till Sverige!. Såg just ett område med en massa gulliga granar som sågats ner, paketerats i nät och skulle forslas vidare som julgranar. Min favvisskog är den ursprungliga bokskogen. Bara så vacker på våren med sin skira grönska, slår björken!
Sträckan Luxemburg-Paris ligger i en annan klimatzon. Vi kan ha snö och minusgrader här när dom har vår! Även om det bara är 10 mil bort. Lycka till med kastanjerna!
hej oj va roligt att höra folk som äter kastanjer….köper själv det varje år när de säljs kastanjer i affären. Det är något av det bästa jag vet! Har ätit det sedan jag var barn. Tror det var min mor som introducerade detta i vår familj.
Jag gör som ni beskrivit tidigare snittar kastanjerna i toppen o in i ugnen äter de med salt o smör gott gott.. :)
Kastanier är supergoda. Det är bara att laga middagen, Per D, smakar säkert lika gott som det låter - om du inte har problem med fet mat :=)
Bo E, du pratade om oätliga bittra valnötter!
Här i Uppsala har jag till min stora glädje hittat ett litet valnötsträd som ger 30-50 nötter.
Hemligheten är att när valnöten är färsk är den lilla hinnan som omger kärnan otroligt besk. Men - den går att avlägsna. Ett pilljobb, men resultatet är underbart - en helt annan smak än de som man köper i affären. Efter några dagar börjar hinnan torkar och går inte mer att pilla bort. Det ger en halv-besk smak åt nöten. Men väntar du några dagar till så försvinna den beska smaken och valnöten smakar ungefär som i affären, bara mer intensivt. Inte att undra. De i affären är tvättade, blekta och torkade, då tappar de en del smak. Ät aldrig några mörkfärgade nötter (inuti). De ska vara gyllenbruna, annars är det mögelfara. Lycka till nästa år
hälsar
Theresa WQ
lena m, tror nog du får plocka mer än en handske av hasselnötter utan att få problem med juridiken ! det med en handske hasselnötter är ju bara en sk sedvanjerätt, och ganska så gammal också. kommer från den tiden då mångas liv kanske hängde på tillgången av nötter i skogen.
Tack för tips om valnöt, Thresa!
Apropå hasselnötter så testade jag några härom veckan, men tyvärr, de mellansvenska hasselnötterna verkar vara 99% nitnötter, d v s tomma skal med lite brunt fnas inuti!
Det minns jag från barndomen också, då skulle man ju släpa hem allt som man trodde var ätbart och jag minns min stora besvikelse över just kastanjer och hasselnötter.
Minns att jag tyckte synd om ekorrarna som jag trodde levde på hasselnötter.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.