Köp en mortel i marmor så kan du mortla svampen när den är torkad, detta brukar göra det lättare att få fram smake i sås/pastasås, och då behöver du inte mycket så en liten skörd räcker långt.
Såser kan du hitta i vilken kokbok som helst.
Du kan även blötlägga svampen och steka upp den i smör och använda den som tillbehör till annan mat men det är egentligen typiskt svenskt att inte bara se svampen som mat, vi vill ju gärna att “mat” innefattar en bit kött eller fisk. Det går faktiskt alldeles utmärkt att steka stora bitar karljohan i olivolja och blanda med pasta, fäsrkmalen svartpeppar, salt och parmesan, vill man lyxa till det, slå på en dl grädde och vips har du en lyxrätt.
Ett sätt att ta omhand karljohan är att blanchera den i olja, skär stora bitar av KJ (halva foten, halva hatten)
och lägg i en kastrull, häll på olja så det nästan täcker svampen, ställ på spisen sätt på tvåan låt stå i 30 min, plocka upp svampen och frys in direkt.
Sedan kan du ta ut svampen och tina upp, skrära i lagom stora bitar och steka i lite smår.
Funkar faktiskt bättre än att torka om man vill ha det som “mat”
Lycka till
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.