Anna Tulldahl
20 sep 2004 kl. 21:25
Jag försöker igen med lite krympta bilder.
Hej!
Har börjat plocka och tillreda de sk “finska riskorna”. Trodde jag kunde Skäggriska. Men blev osäker när jag var ute och plockade i lördags. Några av dem kändes som solklara Skäggriskor. De svampar jag blev osäker på hade generellt sett en färg som gick mer åt gult än de “solklara” Skäggriskorna. De hade nedsänkt mitt och hatten var inte inrullad. Ovanpå hatten mörkare och ljusare zoner. De mörkare zonerna består av något slags tofsigt, ludet. Ibland är kanten lite, lite luden. Saften är vit.
När jag studerar Bo Nyléns “Svampar i skog och mark” verkar Granriska vara den som närmast stämmer i beskrivningen. Den är angiven som “utan matvärde, oätlig”. Vilken riska har jag plockat och kan man äta den?
Skäggriska? Granriska? eller?
Granriskan är inte lika “skäggig” (luden) som skäggriskan. Det finns ganska många snarlika skäggiga riskor i liknande färgkulörer som kan vara svåra att skilja åt, men mig veterligt är det ingen av dem som skulle vara “giftigare” än skäggriskan. Två riskor man bör undvika är svartriskan och lakritsriskan som anses giftiga.
Kom ihåg att skäggriskan är skarp i smaken och giftig som rå och kan orsaka tillfälliga mag-tarmretande besvär om de inte kokas av ordentligt. Koka minst 10 minuter i rikligt med vatten. Är det första gången du provar skäggriskan så ät inga mängder. Testa och se om magen din tycker om den. Det är främst i Finland som man plockar den som matsvamp.
Jag kan rekommendera att du testar en finsk risksallad, en klassiker som kan vara riktigt god.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.