0 1982 visningar

6 svar

Blek taggsvamp smakar illa?

Jörgen Johansson

22 sep 2004 kl. 14:11

Jag har hittat en bunke med blek taggsvamp som lär vara god. Nu är jag i och för sig ingen expert, men här i Umeå finns inget som kan tänkas förväxlas med denna. Efter att ha ångat ur vätskan så gjorde jag en gräddsås av den. Men när jag sedan smakade på den, så smakade den gott de första sekunderna, men sedan kom en stark besk smak smygande långt bak på sidan av tungan. Det låter kanske lite märkligt, men man kände exakt var smaklökarna satt. Nu undrar jag om jag kanske rensade svampen felaktigt; jag tog inte bort taggarna. Finns det nån universell regel för hur man skall rensa svamp?
Idag hittade jag massor med fjällig bläcksvamp och jag vill inte förstöra den också. Kan nån ge några tips, och kanske några bra recept?

0

Erik Ekholm

22 sep 2004 kl. 16:08

Du ska inte bara ånga ur vätskan ur svampen, du ska sedan steka den ordentligt i något gott matfett, först därefter häller du på grädden.

0

Anna Tulldahl

22 sep 2004 kl. 21:36

Taggsvampen ÄR lite speciell i smaken.

Här är förslag på en god pastasås med blek taggsvamp:

Stek gul lök och taggsvamp. Låt det sen puttra med creme fraiche och rosmarin.

Jag skulle låta den svamp-gräddblandning du har stå och puttra en ordentlig stund kryddat med rosmarin och sen tillsätta stekt lök , kanske får du tillsätta lite extra grädde eller creme fraiche om det inte blir så mycket kvar av den första grädden.

Smaklig måltid!

0

Annika Eriksson

23 sep 2004 kl. 00:34

Det mesta av svampens smak sitter i den sporbildande delen; skivor hos skivlingar, rören hos soppar och taggarna hos taggsvamparna. Med andra ord så bör du om möjligt ha den sporbildande delen av svampen kvar i dina anrättningar för att få ut optimala smaken. Individuellt utvecklade smaklökar och såväl blek som fjällig taggsvamp kan upplevas som stark och/eller besk i smaken. Gräddstuvad blek taggsvamp med gul lök till knaperstekt fläsk gillar jag. Däremot inte någon anrättning efter den varit torkad.

0

per dunhoff

23 sep 2004 kl. 00:43

stek den bleka taggsvampen, gærna mindre exemplar i smør och krydda med salt o peppar så har du något som smakar himmelskt gott och t o m slår kantareller o karl johan tycker jag.

0

Annemarie Kjell

24 sep 2004 kl. 12:17

Jag håller med de som svarat här tidigare, stek den ganska länge i smör, tillsätt lök, vitlök efter smak och krossade tomater krydda med salt, peppar. Nu har du en god pastasås som jag ofta använder i veg. lasange istället för köttfärs.

0

Gunilla

24 sep 2004 kl. 15:20

En av mina favoriter är att dubbelpanera hattarna råa (mjöl + ägg + ströbröd med salt och peppar)och steka som schnitzel.
Putsa gärna till hatten först, så att den blir jämntjock. Det blir lättare att steka då.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone