0 3052 visningar

20 svar

mask i karljohan

mats

26 sep 2004 kl. 16:33

hej
jag har plockat hem många karljohan/stensopp eller liknande svampar när jag har varit ute på mina rundor. men så gott som alltid när jag delar svampen så kryllar det av små vita maskar/larver som ligger i enskilda hålrum. var hittar ni era oangripna svampar??

0

Annika Eriksson

26 sep 2004 kl. 17:04

Ett tips - gå ut tidigt på morgonen innan dagsvärmen lockar fram de små liven.

0

Jonas Åberg

26 sep 2004 kl. 17:13

prova skär i foten, inga hål där och kalle är troligen larvfri. Man kan också klämma på foten, den ska kännas stum. Säkrast är nog de minsta svamparna.

0

mats hanzzon

26 sep 2004 kl. 17:17

tack för tipsen !!
jag bara älskar denna hemsida!!
här kommer jag att tillbringa resten av mitt liv.  :)
hoppas ni kan utstå en del frågor så här i början.
mvh
mats

0

Annika Eriksson

26 sep 2004 kl. 17:18

Till både Mats och Jonas. Även om foten verkar stum och vid skärprov felfri, så kan tyvärr hatten vara till brädden fylld, och vice versa. Även de allra minsta kan vara rejält angripna och en större bredvid felfri. Själv brukar jag såväl klämma på foten och spela “bongo-trumma” på hatten med knivhandtaget. Låter det inte falskt och kniven inte sjunker in i hatthuden - tja, då kan det vara läge att kolla vidare ..:-)...

0

Regina

26 sep 2004 kl. 18:54

Hej!
Du tog orden ur min mun, jag har också funderat på hur man hittar maskfria K-J. Vilka bra tips som kom in. Håller med om denna fantastiska hemsida, får abstinens om jag inte kollar varje dag. Finns nog ingen bot mot denna åkomma.

0

Birgitta

26 sep 2004 kl. 19:00

Håller med om hemsidan. Måste också kolla varje dag nästan hela året. Dessutom kan hatten vara bra även om foten är dålig och tvärtom på K-J.

0

Annika Eriksson

26 sep 2004 kl. 21:55

Till Regina - se mitt inlägg nr 2 i Lottas “finska riskor”. Livet efter består av konstant abstinens. Livet före har jag glömt för länge sedan…

0

Tommy K

27 sep 2004 kl. 08:25

Jo, Annika har rätt. Om jag inte har helt fel så handlar det om larver från svampmygga (?) som äter karl johan. Myggan lägger sina ägg i rören, sedan kläcks de och larverna arbetar sig nedåt i svampen.
När jag grovrensar i skogen plockar jag bort rören som kan vara veritabla ägghärdar. När man torkar svampen fortsätter de sedan kläckta larverna att käka och skadan kan bli större.

0

Lasse Skåning

28 sep 2004 kl. 19:06

Hej. Ställde en liknande fråga till Michael Krikorev på en svamputställning vid Hässelby i söndags. Kanske mer om hur mycket larver som han brukar rensa bort. Det finns mycket proteiner och det är en smaksak var svaret. Och om nu inte barnen bestämmer och en och annan vegetarian så antingen får du acceptera fler larver i kosten eller får du helt enkelt hinna före alla då stackars matlösa larver.

0

Birgitta

28 sep 2004 kl. 19:54

Jag som hatar allt som krälar undrar hur mycket “mask” accepterar Italienarna? Vågar man äta KJ i Italien?

0

Michael Krikorev

28 sep 2004 kl. 20:57

Hej!

Det var en ny erfarenhet för mig att bli citerad från en svamputställning ;-)

Svampmyggornas larver påskyndar förmodligen förruttnelseprocessen genom att bana väg för bakterie- och svampangrepp, men så länge inte svampköttet har börjat bli dåligt (mjukt, illaluktande) så är svamparna tjänliga.

Larverna är förmodligen proteinrika och nyttiga för oss, men i vår kultur har vi från barnsben lärt oss att insekter är något obehagligt och inget man äter.

Själv får jag ofta höra av vänner och bekanta att jag är överdrivet kräsen när jag rensar. Jag tycker att det är obehagligt med för mycket proteiner i svamparna. Det är kanske därför som jag själv sällan plockar och äter svamp: för att jag tycker det är för jobbigt och tidskrävande att rensa!

0

Tommy K

29 sep 2004 kl. 08:06

Kan kanske svara Birgitta om vad italienarna (nåväl, spanjorerna) kan acceptera.
I den stora saluhallen i Barcelona såg jag färsk KJ till salu.
Den var i sådant skick att jag definitivt skulle ha lämnat den kvar i skogen (och då är jag ändå inte överdrivet noga och kräsen). Men denna KJ var det dyraste per kilo i hela hallen. Dyrare t o m än de finaste skaldjur.

0

Regina

29 sep 2004 kl. 15:29

Till Annika: Förstår precis vad du menar :-). Ändå är jag inte någon svampexpert, är mkt försiktig med vad jag plockar, är en person med både hängslen och livrem. Jag har dock lärt mig massor här på forumet, jättekul.

Apropå mask i K-J -den torkade italienska K-J man finner i livsmedelsbutikerna i små lyxförpackningar kan man tydligt se spår av mask/larvvägarna, blähh.

PS. Kommer nog inte besöka forumet på en vecka eller så, jag klarar knappt att höra om mängder av trattisar. Jag har knappt hittat några här i Stockholm, bu hu ;-).

0

Michael Krikorev

29 sep 2004 kl. 16:42

Till Regina:Trattisar finns det gott om i Stockholmstrakten just nu. Det är bara att ge sig ut så fyller du lätt den största korgen på någon timme.

0

Regina

29 sep 2004 kl. 20:30

Till Mikael: Tack ska du ha, jag hade nästan givit upp. Trots att jag hört att det ska finnas även i Sthlmsområdet. Jag har nog gått i redan “dammsugna” området. Imorgon drar jag till Uppland för att söka lyckan!! Jag är ju trots allt van “trattisplockare” som delar med sig till både släktingar och vänner. Jag har nog känt av deras “krav” att få sin årliga ranson, hi hi.

0

Annika Eriksson

29 sep 2004 kl. 20:57

Till Birgitta - jag har varit på diverse mat/vin reportageresor till Italien i år bl.a till “klacken” Puglia samt Umbrien och när det gäller de presentförpackade kj som finns lite överallt så kan jag bara konstatera att de blir bättre o bättre, dvs inga hål i kj längre. Vid ett besök på konservfabrik likadant, dvs mycket fräscha kj i glasburkar och i rensningshallen var det mycket hög kvalitet på råvarorna. Men - visst, mellan varven har jag även dykt på s.k. bulkförpackningar i vanliga livsmedelsaffärer med kj som likt greveostar består av hål. Men självfallet så kan du äta kj i Italien! Den italienska kockkonsten står högt i kurs…och råvaror brukar vara av hög kvalitet.

0

Bruno Eklund

19 aug 2006 kl. 12:36

de´va´de´här som förbryllade mig när ja´kom hem å rensade ut dom “dåliga” å la´de finare exemplaren till att torka - efter två dar fick ja´ slänga 4/5 av allt - htten var nämligen gonomäten av msk, som jag inte såg någon stans tidigare!
Nu ska ja´ta bort rören direkt hädanefter! Tack för tipset!!!
Mvh Bruno E /horred

0

Bo Reyer

19 aug 2006 kl. 12:45

Om man inte är vegetarian gör det inget om en och annan larv slinker med. De har ju ändå barat käkat svamp i hela sitt liv. De är dessutom väldigt proteinrika.

0

Bruno Eklund

19 aug 2006 kl. 12:49

brukar ta dom mindre exemplaren - de större får man kolla på stället har ja´kommit fram till…
E´inte på långt när någon svampkännare men gillar å gå i skogen. Plockar annars mest “trattisar” som e´kanon å torka å spara till senare - även god å steka färsk. Förra året plockade ja´mina sista trattisar den 15 december (frysta på plats :-)

0

Bruno Eklund

19 aug 2006 kl. 12:52

...så de´e´ingen risk att dom små proteinsakerna smaskar vidare på våran inre “värld” då :-)? I såna fall e´de´väl bara å smaska på...
Mvh Bruno

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone