Hittade i går massor med fjällig bläcksvamp. Jag har stekt dom, men vad gör jag sen? Kan dom frysas in? Kan man stuva dom?
En arbetskompis nämnde att man inte får dricka alkohol tillsammans med dom. Stämmer det eller blandar hon ihop den med grå bläcksvamp. Svamparna stod väldigt nära ett radhusområde långs en väg där det går massor med människor. Varför stod dom kvar? (svamparna alltså) Känner inte folk till dom eller räknas den inte som bra matsvamp. Eller kanske växer dom så snabbt att jag var först på plan trots att klockan var 17.00 en söndag. Känner mig lite förbryllad. Kan nån hjälpa?
Jag har själv aldrig provat, men de går säkert bra att frysa in eller stuva. Jag brukar servera de direkt efter smörstekning eller doppa de unga hattarna i frityrsmet och sedan fritera direkt innan servering.
Det är förvånande många som tror att den fjälliga bläcksvampen inte får ätas i samband med alkoholintag. Det är precis som du misstänker, de har blandat ihop den med den grå bläcksvampen.
Fjällig bläcksvamp är en riktigt god svamp, men folk vågar inte plocka det de inte känner till. Hade det växt kantareller lika synligt så hade de garanterat inte fått stå kvar lika länge :-)
När jag var i tioårsåldern plockade jag en kasse full med fjällig bläcksvamp. Släpade hem dem till morsan som lagade till dem och åt. Själv smakadejag inte.
Efteråt frågade hon var jag hittat dem, och hennes reaktion blev väl förståelig sedan jag talat om att jag hittat dom på kyrkogården.
Hur som helst är detta det närmaste jag kommit svampen i tillagat skick. Upplevelser från barndomen sitter i.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.