Tallblodriska och Granblodriska? Där finns det ju oändligt många varianter med grönt i, mörka och ljusa svampar.
I en bok finns det något som heter Läcker riska, men det är väl samma som Tallblodriska?
Undrar Annika
Som matsvampsplockare behöver man inte kunna skilja de olika blodriskorna från varandra eftersom alla är ätliga och goda.
Är man intresserad av riskornas taxonomi så kan man köpa den utmärkta boken “The genus Lactarius” utgiven av Danska mykologiska föreningen. Den har många fina färgbilder och tar upp 6 olika arter blodriskor i Norden:
Granblodriska
Tallblodriska (även kallad läcker riska)
Vinriska - med vinfärgad saft.
Grönfläckig vinriska - med morotsfärgad saft som övergår i vinrött efter 5-10 minuter.
Lactarius quieticolor - hatt ofta blåtonad, saft först orange och efter någon minut övergående i vinrött.
Lactarius fennoscandicus - lik granblodriska men hatt zonerad och med grålila färgton.
Jag har hört rykten om att kollekter av den sistnämnda arten inte nämnvärt skiljer sig från granblodriskan vid DNA-analyser som gjorts i Uppsala, vilket kan betyda att L. fennoscandicus inte är en “god art” (hur man nu definierar artbegreppet, vilket är en intressant men dock helt annan fråga). Men det är än så länge bara rykten, så ta dem med en nypa salt ;-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.