Jag efterlyser någon som satt stjärnor på matsvampar mer utförligt än vad svampböckerna gör. Att Kantareller, Kungschampinjoner och Fjällig bläcksvamp alla fått 3 stjärnor tycker jag är missvisande. De 2 förstnämda borde ha 10 stjärnor om Bläcksvampen ska få 3. Fast det där med smak är ju subjektivt, förstås. Blåmusseron vet jag många tycker om, men jag tyckte den smakade riktigt otäckt!
Annika
Hej Annika, som du själv nämner är smaken olika och det är just av den anledningen som man har plockat bort det gamla stjärnsystemet i de flesta nya svampböcker. Om man skulle applicera samma system för grönsaker och frukt skulle det te sig ganska löjligt: Hur många stjärnor har tomat jämfört med gurka? Apelsin jämfört med äpplen?
Sjärnor, prickar, ringar, rutor och ränder - samtligt enbart en vägledning till vad som är bra matsvampar utifrån aspekterna riskfaktorerna att förväxla med giftsvamp, annan ej giftig svamp, och/eller det uppskattade själva matvärdet. Du kan helt sonika strunta i alla system, huvudsaken är att du lär dig alla artkaraktärerna på respektive art, blir 100% säker på det du plockar. Sen är det bara att önska dig Bon Apetit. Scrolla ner längre ner på sidorna i forumet så ser du hur några av oss har rankat våra favoritsvampar (rubrik Dina 10 bästa..)
I den bok jag tittade i fanns det bara 1 eller 2 stjärnor på de ätliga svamparna. Bland annat hade jag hittat röksvampar som hade fått 1 stjärna. De var vidriga och åkte i soporna. Bara jag vågade smaka pga stanken vid tillagningen. Tycker någon annan om den? Annars kanske det förklarar skillnaden mellan 1 eller flera stjärnor, 1 = inte giftig? :-)
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.