Läste om olika erfarenheter gällande smaken av ruricerad svamp.
Har idag vräkt i mig smörstekt sådan och det var underbart, speciellt på en bit hårt tunnbröd.
Skillnaden mot mina tidigare kulinariska upplevelser av denna svamp är att jag nu inte betraktar den som ett kompliment till andra svampar utan käkar den som den mumsiga svamp den är.
Hela köket luktar ljuvligt efter stekning av denna svamp och magen är supernöjd. En Tulla slank ner efteråt.
...alla dessa blandsvampbilder jag sett här på forumet.
Att blanda frostvaxing med andra svampar verkar slöseri på en SÅ god svamp.
Ocxh jag skulle aldrig komma på iden att blanda t ex blek taggsvamp med kantareller…
Men det är väl en smasak.
.frostvaxing .tack vare er här på forumet. Jag märkte att det gäller att ställa om ögonen. De kan ju se ut hur som helst oppanpå verkar det som. Från ljust olivgrå till tegelröda.
Idag hittade jag, alltså tack vare er, ett par liter.
Fråga 1) Kan de verkligen bli så stora som den i handen på bilderna? En var till och med lite större men den gick sönder.
Fråga 2) Hur tar man tillvara dem? Om jag nu inte äter upp allt idag—torka verkar ju inte möjligt. Koka ihop/förvälla och frysa?
...och en enda blev min skörd idag. Det är nog inga frostvaxing-skogar häromkring. Men jag hittade ju lite annat förstås… Det är en fröjd att det kommer så fina och fräscha kantareller nu.
Ja, jag skulle förvälla och frysa in om jag hittade mycket frostvaxing.
Bestämde mig för att ha dem till middag idag. Hittade faktiskt till en hel panna.Det var gott.Håller med om att de är kluriga att se, trampade på flera stycken som jag inte såg. Och så till det grymma, se bilden.18-20 st dränkta Frostvaxskivlingar, snyft.Det var skönt i skogen 11, 3 grader.
Jag har aldrig hittat några större mängder, så de har åkt i stekpannan med en klick smör, en gräddskvätt till och man får en god sås.
P.s läste i en tidningen häromdagen att några droppar sherry förhöjer smaken på svampanrättningar. D.s Sant eller falsk, jag vet inte.
Du har nog rätt när det gäller frostvaxingen, man får välja sina recept där man tillsätter sherry och se’n ska man vara mycket måttlig med dropparna. Men ibland gifter sig smakerna, som trattkantareller o sherry (samt lite rotselleri!), samma med vitlök och Karl Johan.
De blir verkligen så stora som din på bilden och ännu större.
Jag tar som regal bara till vara på hatten om de är riktigt stora.
Frysa går bra men även torka. Vid torkning bör man ha torkapparat typ OBH Nordica eller liknande så att torkproceduren går undan.
Tack Göran. Jag har ingen tork utan nu är hälften uppätet och hälften i frysen. Så himla goda!
Men varför tar du inte fötterna? De är ju så porösa och matiga?
Hoppas jag lever i morgon nu…. då ska jag ut till helgen och leta flera. Men jag måste ställa om ögonen. De ser ibland ut som en snigeläten sillkremla eller nåt, så man får böja sig och kolla.
Idag fick jag också se att de är flocklevande… Tidigare har jag bara hitta en och en men idag hittade jag en svärm på sisådär 30 st vid en tall på hälleberget.
kul!!
Att jag ratar de nedre delarna av fötterna på stora Frostvaxingar är förmodligen bara fjant. Man får för sig nå´t och sedan kör man på i de gamla hjulspåren. Nästa gång, kommande(lörd./sönd.)lovar jag att ta tillvara på hela svampen oavsett storlek och sedan rapportera mina kulinariska intryck. :-) Det är kul att leta Frostvaxingar eftersom de förekommer, precis som du påpekat, både i flock och solitär.
Man vet aldrig hur mycket/lite man skall hitta.
Menar inte att fisken är dålig.Men har ingen utpräglad smak.Är bortskämd med hemfiskat.
Jag grillade den i ugnen med smör, salt o peppar. Det var gott men smakade inte fisk. Håller med om att det nog är det bästa går att fås för den penningen. Drygt 40 kr/kg.
Ät mera fisk
Har nu rotat framdet stinkande omslaget i soporna (urk) och de står Hajmal och odlas i färskvatten bassänger i Vietnam. Fisken ser då inte ut som en mal på bilden.
För länge sedan hade jag Hajmal som akvariefisk o de såg ut som det låter, Haj och Mal.
Vad i all sin dar håller ni på med tjejer? Vietnamesisk Hajmal? och över den höser ni på gourme´svamp plockad i de svenska skogarna, har ni totalt tappat smak och sans? För övrigt är det alltid problem med torr sherry, den är nämligen urdrucken när det kommer till matlagning.
Pangasuiusfilérna jag har ska VÄCK! Men jag är för snål för att bara slänga dem..
Det är nog den äckligaste fisk jag smakat. Fast, det kan bero på kocken också (jag). Gillar inte tanken på att gömma råvarors smaker med något annat.. Ingredienserna bör lyfta varandra tycker jag.
Den där hajmalen.. den får stanna i frysdisken för min del.
Äcklig skriver du Eva K hur då ?
Den jag fick var smaklös, men fin färg och konsistens.Fick du en skämd firre? Hur hade du tillagat den? Den står sitt pris. För min del blir den åxå kvar i Frysdisken. Passar nog bra till barnmenyn med den milda smaken.
När man bor som jag mitt i skogen och har ett överflöd runt knuten,
kan man kosta på sig från gourmet listan. Springer ofta ut o rafsar ihop lite till lunch. Här om dagen råkade det bli en panna frostvaxskivling.För mig är svampen likväl vadagsmat som helgmat, tillbehören varierar.
Ja, jag vet inte. Men varken smak eller konsisten var något vidare. Jag undrar om jag inte tillagade den i ugn med lite purjolök, tomat osv.Kommer faktiskt inte ihåg. :/
Men jag kommer inte att köpa den igen. Fast det är klart, visst kan jag fått tag i skämda exemplar. Kanske de legat lite varmt och sedan frysts ner igen i butik??
Får se om den får någon till chans.
Den är ju billig (kanske inte helt utan anledning?)
För att återgå från fisk till svamp vill jag bara påpeka att “svampblandningar” oftast uppstår därför att man har för få ex. av varje art att tillreda var för sig.
Då gäller det att hitta bra kombinationer.
Minns att jag startade en diskussion om just detta för ett tag sen, men den blev inte så populär.
Här är väl så många “storsamlare” som hittar rejält av de olika arterna, och då skulle även jag föredra att tillreda dem var och en för sig, naturligtvis, då kommer ju varje art mest till sin rätt.
Tyvärr har jag inte hittat så många frostvaxingar att de stått sig utan hjälp av trattkantareller, blek eller gulröd taggsvamp eller vanlig kantarell.
För övrigt tycker jag hajmalen är prisvärd. Här finns den både färsk och fyst.
Det är samma är. Jag har svampskogarna precis runt knuten
och kan gå och komma som jag vill bland läckerheterna. Men jag tänker på de stackare som måste åka bil i timmar för att komma till vettiga svampmarker. För att inte tala om de, som inte har tillgång till bil och dessutom kanske bor mitt i urbaniserade områden. Buss, tåg, spårvagn, barnvagn, you name it, för att komma ut i svampskogen. Burr!!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.