0 531 visningar

32 svar

Frostvaxing

Göran H

29 nov 2006 kl. 23:22

Läste om olika erfarenheter gällande smaken av ruricerad svamp.
Har idag vräkt i mig smörstekt sådan och det var underbart, speciellt på en bit hårt tunnbröd.

Skillnaden mot mina tidigare kulinariska upplevelser av denna svamp är att jag nu inte betraktar den som ett kompliment till andra svampar utan käkar den som den mumsiga svamp den är.

Hela köket luktar ljuvligt efter stekning av denna svamp och magen är supernöjd. En Tulla slank ner efteråt.

0

Jag förstår inte heller...

Salasias

29 nov 2006 kl. 23:41

...alla dessa blandsvampbilder jag sett här på forumet.
Att blanda frostvaxing med andra svampar verkar slöseri på en SÅ god svamp.
Ocxh jag skulle aldrig komma på iden att blanda t ex blek taggsvamp med kantareller…
Men det är väl en smasak.

0

Jag förstår inte heller...

Lena M

30 nov 2006 kl. 07:20

Håller med om att det är en mycket god svamp, men svår att hitta. På min två timmar långa tur igår fann jag två stycken, så nya försök idag.

0

Jag förstår inte heller...

Birgitta D

30 nov 2006 kl. 09:03

Nu när jag lärt mig så hittar jag en hel del frostvaxingar. Tittar efter tallbackar gärna bergiga sådana med ganska tunnt mosslager.

0

Jag förstår inte heller...

Lena M

30 nov 2006 kl. 14:02

Ett trettio tal hittade jag , men de flesta var små, är det så att de först nu böjar att komma på allvar ?

0

Jag har också lärt mig....

Salasias

30 nov 2006 kl. 15:08

.frostvaxing .tack vare er här på forumet. Jag märkte att det gäller att ställa om ögonen. De kan ju se ut hur som helst oppanpå verkar det som. Från ljust olivgrå till tegelröda.
Idag hittade jag, alltså tack vare er, ett par liter.
Fråga 1) Kan de verkligen bli så stora som den i handen på bilderna? En var till och med lite större men den gick sönder.
Fråga 2) Hur tar man tillvara dem? Om jag nu inte äter upp allt idag—torka verkar ju inte möjligt. Koka ihop/förvälla och frysa?

0

Jag har också lärt mig....

Nina H, Sthlm norr

30 nov 2006 kl. 15:15

...och en enda blev min skörd idag. Det är nog inga frostvaxing-skogar häromkring. Men jag hittade ju lite annat förstås… Det är en fröjd att det kommer så fina och fräscha kantareller nu.
Ja, jag skulle förvälla och frysa in om jag hittade mycket frostvaxing.

0

Ibland är naturen grym.....

Tina Nordberg

30 nov 2006 kl. 16:09

Bestämde mig för att ha dem till middag idag. Hittade faktiskt till en hel panna.Det var gott.Håller med om att de är kluriga att se, trampade på flera stycken som jag inte såg. Och så till det grymma, se bilden.18-20 st dränkta Frostvaxskivlingar, snyft.Det var skönt i skogen 11, 3 grader.

0

Ibland är naturen grym.....

Tina Nordberg

30 nov 2006 kl. 16:09

Åsså bilden.

0

Ibland är naturen grym.....

Lena M

30 nov 2006 kl. 16:14

Jag har aldrig hittat några större mängder, så de har åkt i stekpannan med en klick smör, en gräddskvätt till och man får en god sås.
P.s läste i en tidningen häromdagen att några droppar sherry förhöjer smaken på svampanrättningar. D.s Sant eller falsk, jag vet inte.

0

Tina Nordberg

30 nov 2006 kl. 16:36

I sådan skog på en stig hittade jag mina Frostvaxingar idag.Övervägande tall.

0

Tina Nordberg

30 nov 2006 kl. 16:38

Att det ska vara så svårt att klicka på : jag vill bifoga bilder.

0

Sherry o svamp

Maj

30 nov 2006 kl. 17:51

Sherry funkar mycket bra i svamprecept. Har alltid i en skvätt i trattkantarellsoppan t ex.

0

Sherry tycker jag...

Salasias

30 nov 2006 kl. 17:57

..tar över det mesta, och undviker det till så milda svampar som frostvaxingen i alla fall.

Vad som förhöjer smaken på svamprätter är ett par skivor mycket finhackade, fräst bacon.

0

Sherry tycker jag...

Maj

30 nov 2006 kl. 18:19

Du har nog rätt när det gäller frostvaxingen, man får välja sina recept där man tillsätter sherry och se’n ska man vara mycket måttlig med dropparna. Men ibland gifter sig smakerna, som trattkantareller o sherry (samt lite rotselleri!), samma med vitlök och Karl Johan.

0

Tina Nordberg

30 nov 2006 kl. 18:30

Går bra med några droppar rödvin till Trattkantarellsoppan. Provade Fina fisken idag, Pangasius file till Frostvaxingarna, avampen dominerade helt. För den som gillar smaklös o billig fisk är den att rekomendera.Smöret, kryddorna o svampen var gott.

0

Pangasuius har jag ju hemma....

Salasias

30 nov 2006 kl. 18:35

Hur gjorde med den? Stekt? Kokt?
Jag tycker pangasius öär den bästa fisk som står att få nu för tiden… nästan som sjötunga..

0

Salasias.

Göran H

30 nov 2006 kl. 20:54

De blir verkligen så stora som din på bilden och ännu större.
Jag tar som regal bara till vara på hatten om de är riktigt stora.
Frysa går bra men även torka. Vid torkning bör man ha torkapparat typ OBH Nordica eller liknande så att torkproceduren går undan.

0

Salasias.

Salasias

30 nov 2006 kl. 21:22

Tack Göran. Jag har ingen tork utan nu är hälften uppätet och hälften i frysen. Så himla goda!
Men varför tar du inte fötterna? De är ju så porösa och matiga?

Hoppas jag lever i morgon nu….  då ska jag ut till helgen och leta flera. Men jag måste ställa om ögonen. De ser ibland ut som en snigeläten sillkremla eller nåt, så man får böja sig och kolla.
Idag fick jag också se att de är flocklevande… Tidigare har jag bara hitta en och en men idag hittade jag en svärm på sisådär 30 st vid en tall på hälleberget.
kul!!

0

Salasias.

Göran H

30 nov 2006 kl. 21:39

Att jag ratar de nedre delarna av fötterna på stora Frostvaxingar är förmodligen bara fjant. Man får för sig nå´t och sedan kör man på i de gamla hjulspåren. Nästa gång, kommande(lörd./sönd.)lovar jag att ta tillvara på hela svampen oavsett storlek och sedan rapportera mina kulinariska intryck. :-) Det är kul att leta Frostvaxingar eftersom de förekommer, precis som du påpekat, både i flock och solitär.
Man vet aldrig hur mycket/lite man skall hitta.

0

Pangasuius har jag ju hemma....

Tina Nordberg

1 dec 2006 kl. 09:29

Menar inte att fisken är dålig.Men har ingen utpräglad smak.Är bortskämd med hemfiskat.
Jag grillade den i ugnen med smör, salt o peppar. Det var gott men smakade inte fisk. Håller med om att det nog är det bästa går att fås för den penningen. Drygt 40 kr/kg.
Ät mera fisk

0

Svenskt namn?

Kristina i Lund

1 dec 2006 kl. 09:49

Har den omtalade fisken nå´t svenskt namn? F.ö. är en torr sherry aldrig fel…

0

Svenskt namn?

Tina Nordberg

1 dec 2006 kl. 14:54

Har nu rotat framdet stinkande omslaget i soporna (urk) och de står Hajmal och odlas i färskvatten bassänger i Vietnam. Fisken ser då inte ut som en mal på bilden.
För länge sedan hade jag Hajmal som akvariefisk o de såg ut som det låter, Haj och Mal.

0

Kallas även...

Salasias

1 dec 2006 kl. 14:58

..vietenamesisk sjötunga. Låter lite godare än hajmal….

0

Svenskt namn?

Kristina i Lund

1 dec 2006 kl. 16:37

Tack för det, har aldrig hört talas om den och förmodligen inte sett den heller!

0

Hajmal mm.

Göran H

1 dec 2006 kl. 20:48

Vad i all sin dar håller ni på med tjejer? Vietnamesisk Hajmal? och över den höser ni på gourme´svamp plockad i de svenska skogarna, har ni totalt tappat smak och sans? För övrigt är det alltid problem med torr sherry, den är nämligen urdrucken när det kommer till matlagning.

0

Hajmal mm.

Gula

1 dec 2006 kl. 21:30

Gillar inte malen… smakar lika mycket som DN….blää

0

Hajmal mm.

Eva K

1 dec 2006 kl. 22:57

Pangasuiusfilérna jag har ska VÄCK! Men jag är för snål för att bara slänga dem..
Det är nog den äckligaste fisk jag smakat. Fast, det kan bero på kocken också (jag). Gillar inte tanken på att gömma råvarors smaker med något annat.. Ingredienserna bör lyfta varandra tycker jag.
Den där hajmalen.. den får stanna i frysdisken för min del.

0

Hajmal mm.

Tina Nordberg

2 dec 2006 kl. 09:20

Äcklig skriver du Eva K hur då ?
Den jag fick var smaklös, men fin färg och konsistens.Fick du en skämd firre? Hur hade du tillagat den? Den står sitt pris. För min del blir den åxå kvar i Frysdisken. Passar nog bra till barnmenyn med den milda smaken.

0

Svar till Göran

Tina Nordberg

2 dec 2006 kl. 09:33

När man bor som jag mitt i skogen och har ett överflöd runt knuten,
kan man kosta på sig från gourmet listan. Springer ofta ut o rafsar ihop lite till lunch. Här om dagen råkade det bli en panna frostvaxskivling.För mig är svampen likväl vadagsmat som helgmat, tillbehören varierar.

0

Hajmal mm.

EK

2 dec 2006 kl. 12:09

Ja, jag vet inte. Men varken smak eller konsisten var något vidare. Jag undrar om jag inte tillagade den i ugn med lite purjolök, tomat osv.Kommer faktiskt inte ihåg. :/
Men jag kommer inte att köpa den igen. Fast det är klart, visst kan jag fått tag i skämda exemplar. Kanske de legat lite varmt och sedan frysts ner igen i butik??

Får se om den får någon till chans.
Den är ju billig (kanske inte helt utan anledning?)

0

Hajmal mm.

Bo E

2 dec 2006 kl. 13:04

För att återgå från fisk till svamp vill jag bara påpeka att “svampblandningar” oftast uppstår därför att man har för få ex. av varje art att tillreda var för sig.
Då gäller det att hitta bra kombinationer.

Minns att jag startade en diskussion om just detta för ett tag sen, men den blev inte så populär.

Här är väl så många “storsamlare” som hittar rejält av de olika arterna, och då skulle även jag föredra att tillreda dem var och en för sig, naturligtvis, då kommer ju varje art mest till sin rätt.
Tyvärr har jag inte hittat så många frostvaxingar att de stått sig utan hjälp av trattkantareller, blek eller gulröd taggsvamp eller vanlig kantarell.

För övrigt tycker jag hajmalen är prisvärd. Här finns den både färsk och fyst.

0

Svar till Tina

Göran H

2 dec 2006 kl. 21:56

Det är samma är. Jag har svampskogarna precis runt knuten
och kan gå och komma som jag vill bland läckerheterna. Men jag tänker på de stackare som måste åka bil i timmar för att komma till vettiga svampmarker. För att inte tala om de, som inte har tillgång till bil och dessutom kanske bor mitt i urbaniserade områden. Buss, tåg, spårvagn, barnvagn, you name it, för att komma ut i svampskogen. Burr!!

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone