Lite svårt att finna en bra rubrik men det jag är ute efter är att vi kan säga hur sent på året som vi har plockat svamp (svamp som normalt finns på hösten, som trattkantareller och kantareller) Är så nyfiken på detta! Mitt eget rekord är inget att skryta om men ändå, jag plockade 3 liter trattkantareller förra lördagen (2 dec).
Plockade 1 dryg liter Kantareller den 13/12-2004, och de var små.Samma ställe har givit svamp från midsommar(då missade jag dem någon tog de jag hade sparat)fram till mitten av november. Har inte kollat om nya är på G.Det är inte bara jag som känner till det stället.
Med risk för att bli tjatig (jo, visst det kommer ju nya hela tiden, så OK!) så drar jag åter fram mitt gamla rekord med stora, fina helt utväxta och mycket läckra kantareller från en mildvinter nånstans runt 1978-80!
De hamnade i min svampkorg 23/12!
Minns tyvärr inte om det hade varit nån frost innan eller om det kom snö snart sen.
Kanske nån annan har minnen av vilken vinter det kan ha varit?
Det var senast 1980 i alla fall för sen flyttade min familj från platsen.
Skogen finns nära Hjälmaren och närmsta “kända” ortsnamn är Stora Mellösa.
Nej, det kan jag inte minnas.
Jag har aldrig sett nåt positivt i snö, så man var bara glad att slippa den.
Kantarellerna kom som en överraskning, förstås, men jag hade nog plockat en massa sena trattskivlingar, blåmusseroner och annat i svampväg som jag glufsade i mig på den tiden.
Visst var det en konstig vinter men bara att tacka och ta emot, tyckte jag nog ungefär!
Tja, trattkantarellerna fanns i mindre mängd i lördags, mycket var blött och slafsigt.
KAN det bli för mycket regn för svampen, eller är det på frostgränsen nattetid fast man inte märker av det inne i stan?
Hur som helst så har älgflugorna gett sig för rätt länge sen och fästingar har jag inte heller tänkt på.
När går de i vinterdvala, eller var de nu tar vägen?
men inte tål väl de små odjuren minusgrader?
har aldrig sett nån om vintern.
redan nu har jag slutat oroa mig för dem…men så länge spindlar och andra kryp vistas ute kanske risken finns.
Hur var det förresten? Har jag ställt frågan om det kan finnas fästingar i spindelväv?
ofta går man ju genom dessa osynliga trådar ute i skogen och man oroar sig lite för att de drar med sig nåt otyg?
Svar till Bo.
Samma här. Har aldrig förstått tjusningen med kalla vintrar.
Däremot att kunna plocka ätbara Kantareller och tillika Trattkantareller den här tiden är helt enkelt mumsigt. Stuvade ett gäng dylika i går och det var helt underbart. Passar just nu bra på Tunnröd, om man får ge ett litet tips.
Kontentan av dessa rekord blir ju att det inte är speciellt sensationellt med svampfynd under snöfria vinterperioder.
???
Gällande fästingar så är jag alltid skraj för att de ska finnas i spindelväv just därför att de i stort sett osynliga trådarna är så svåra att undvika i snårig terräng.
Jag brukar använda knepet att hålla upp en garanterat fästingfri gren eller liknande framför mig som fångar upp ev. ohyra vid extra riskabla passager.
Sen har man från barnsben fått lära sig att undvika “fästingträdet” al!
Är det en skröna eller trivs fästingar på al?
Annars är nog vitlökstuggande och skvattram mina knep för att få va ifred för blodsugare i skogen.
Tror att det där med al är en skröna. Precis som att fästingarna bara finns där det är fuktigt.
Odjuren finns ju överallt.
Har varit i skogen idag och på mej kröp det två små äckel och hur många det är i svarta hundens päls vill jag inte tänka på. Då var det ändå lätt frost på morgontimmarna här.
Fästingarna sitter inte i spindelväv! Gördom det så är dom döda eller håller på och bli mat åt någon. Och det där med alar; alarna växer ofta i fuktig terräng där också fästingar trivs, men fästingarna klättrar upp på grässtrån och lurar där på sina “offer”. Dom kryper inte upp i träd! Jag har också (tidigare) hört om fästingar som fäller ned sig från buskkvistar och sätter sig i håret men det stämmer inte. Dom klättrar upp längs benen och kan på så vis komma ända in i håret! Man känner ju sällan dom innan dom biter, speciellt om dom klättrar på kläderna , så det är nog orsaken till dom här “historierna”.
Tack för informationen.
Nu blir jag lite modigare på att gå i snårskog i alla fall.
Spindelväven är bara lite irriterande men tror man att där sitter fästingar så blir man ibland nästan hysteriskt aktsam när man går i skogen.
Brukar kamma håret ordentligt så snart jag känner spindelväv i ansiktet.
Det blir lite mindre viktigt om det inte finns fästingar där då.
Har haft ett par små rackare på gång i år, men hunnit få väck dem innan de bitit sig fast.
Älgflugor finns det i alla fall mer av där jag gått, men de är ju lite oskyldigare än fästingen….men bara lite…
På tal om fästingar så blev en händelse för nåra år sedan en skojig historia. Vi var i Finska skärgården med min mor då var 80 år.
En morgon berättade hon för oss att hon haft sånt spektakel till fästing mellan tårna att bestyra med på morgonen.Min gubbe bedyrade att om hon bara sagt till skulle han ha hjälpt henne med kräket. Jo du skulle nog må då sade hon. Den satt mellan stortårna.
Några liter trattisar, en liter gula och TVÅ (2) st rökslöjsskivlingar, en blåmusseron. Mitt livs första två rökslöjsskivlingar, som smakade ärtor och som jag kommer att våga äta. Synd att jag inte hittade flera då, när jag äntligen vågar…. De är stora som en tumnagel men jag ska steka dem…
Inte en vinterskivling så långt ögat nådde….
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.