0 512 visningar

11 svar

Kloning

Gittan

7 dec 2006 kl. 14:07

Hörde just på radion att det var på gång att klona granar - vart är vi på väg? Ska vi kanske börja klona svamparna också, nej det känns som det har gått lite för långt.

0

Salasias

7 dec 2006 kl. 14:30

Varje gång man tar en pelargonstickling eller andra skott av krukväxter, vilket man gjort i någar hundra år, så har man klonat växten, så SÅ skrämmande är det nog inte.
Svampar ställer nog inte upp på sticklingstagning…

0

klas jaederfeldt

7 dec 2006 kl. 15:23

gittan svampar är klonade sedan länge. ett ex. Portobello champ. är en brun trädgårdschamp där man hela tiden odlat på de största frk.

0

Gittan

7 dec 2006 kl. 15:26

Klas är det verkligen så - klonar de sig själva då eller?

0

Gittan

7 dec 2006 kl. 15:34

Men då gåt det ju inte att jämföra med djuren, får osv som klonas.

0

bo e

7 dec 2006 kl. 15:36

gäller det inte då även ostronmussling och vita champinjoner, som ju faktiskt inte smakar eller doftar som de vilda?
och hur är det med shiitake och dedär konstiga varianterna av odlad vinterskivling med långa fötter.
var det inte klas som skrev nåt om dem för nån vecka sedan?

ingen odlad svamp är väl speciellt “naturlig”!

0

klas jaederfeldt

7 dec 2006 kl. 16:05

man tar en bit champinjon lägger den i närings lösning låter ett mycel växa ut delar detta i 1000 eller mer bitar, gör odlingar, den odling som gör största å bästa champ. tas till ny näringslösning osv. så småningom har man fått fram champinjonmycel som ger jätte champinjoner om de får tillräckligt me mat. detta förfarande är lika tillåtet som att ta sticklingar på pelargon

0

Även ympning

Nina H, Sthlm norr

7 dec 2006 kl. 16:49

...på äppelträd är väl ett slags kloning. Eller föralldel kan man ju ympa in ett äppelskott på en rönn också.

0

Även ympning, javisst!

Salasias

7 dec 2006 kl. 17:02

En ymp är ju ett skott….

0

Bo E

7 dec 2006 kl. 17:07

Ja, det verkar ju def. som att det är storleken och inte doft- och smakämnena som är vägledande vid odling av champinjoner i alla fall.
Skulle man inte på motsvarande sätt få fram superläckra champinjoner om man tog tillvara bara de som doftade och smakade bäst? Eller förvanskas doft och smak automatiskt när man odlar dem?

(ni kanske märker att jag inte är nån fantast av odlad svamp…shiitake möjligen, men då har jag väl aldrig ätit “originalet”)

0

Lollo

7 dec 2006 kl. 19:36

Skott, sticklingar, ympningar mm kan väl inte anses vara detsamma som kloning.

0

Jo visst är det det....

Salasias

7 dec 2006 kl. 19:43

...avkomman är identisk med föräldern.

Svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan

OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.
Du är inte inloggad, men kan svara på inlägget ovan genom att fylla i formuläret nedan ändå genom att fylla i formuläret nedan. Är du regelbunden besökare på svampguiden kan du skapa ett konto för att slippa fylla i namn och säkerhetsfrågor varje gång du postar ett nytt inlägg. Välkommen att logga in eller skapa nytt konto. Det är gratis!
Välj bild…
Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone