Konservering/hermetisk inkokning: förkoka svampen, lägg svamp och spad på absolut rena glasburkar som fylls till ett par cm från kanten. Lägg på absolut rena gummiringar och lock utrustad med metallbygel. Sterilisera burkarna vid 100 grader (i kokande vatten) i 1 timme och en kvart. Lyft upp burkarna och låt svalna. Genom själva steriliseringen av burkarna skapas ett undertryck som får locket att sluta tätt. Om proceduren sker rätt, dvs med absolut rena burkar och lock kan svampen hålla sig i många år.
När jag konverserar trattisar brukar jag först fråga hur dom tycker att vädret är. Sedan brukar jag fråga vad dom tycker om temperatur, vind och väderprognoser i största allmänhet. Att konversera trattisar är inte så lätt som man kan tro, det gäller att vara uppmärksam, väl påläst och ödmjuk!
Att konservera svamp har väl numera enbart ett etnologiskt intresse? Jag minns min konservering från min barndom, liksom hur lycklig min mor blev när frysen blev var mans egendom.
Och, som sagt, nog är väl torkning det bästa sättet att ta vara på trattkantarell. Obegränsad hållbarhet i täta glasburkar.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.