Så här till jul kan det vara bra att veta vad som ska serveras till vad. Här är några tips! Jag som är lite kunnig ;-)) när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av.
Först och främst skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut en skvätt på en vit bordsduk. Det vin, som lämnar en gredelin fläck efter sig, är ett rödvin. Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra om vinet är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de röda smakar stämpelfärg. Man kan alltså genom att suga på en vanlig
kontorsstämpel och sedan jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.
Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin, medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin. Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port, kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.
När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten. När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.
Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget gör man klokt i att köpa ett lättvin, så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin. Renstek sköljer man ner med renat.
Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft
Saker som är VÄLDIGT svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustiskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt
När gästerna inte klarar ordtesterna är det dags att ringa taxi. Vänta inte tills nästa nivå är nådd, då dessa saker är i stort sett omöjliga att säga när de druckit ALLDELES för mycket vin
- Nej, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ.
Trevlig helg!
Å himmel o pannkaka va bra.
Kan man inte rabbla den här snabbt när man är full, ska man inte vara ledsen. Antagligen kan man det inte annars heller.
Ett visst kvistfritt kvastskaft, å kaffekasks dax strax. Sex laxar i laxask går bra, går bra.
Nu kan vi öva vår nykterhet pröva.
Sex laxar i en laxask går bra, går bra. Skål !
T-Röd
Den verkliga storsäljaren är T-röd. Den passar bra till kraftiga kötträtter som Falukorv och Vov.
Vår Testpanel förstår till fullo orsakerna till dryckens populäritet. Dess tunga boquet och något
syrliga eftersmak för tankarna till ett oljeraffinanderi i Kazakstan.
T-Grön
Till vegitarisk smalmat som potatisskal och björkbark passar T-grön utmärkt. Den har en
behaglig friskhet som påminner om sommaräng och för tankarna till ett luftigt grekiskt tempel.
Detta är den idealiska aftondrycken då man samlar sina närmaste bakom ungdomsgården
eller restaurant Pelikanen.
T-Gul
Redan de gamla kinerserna lär ha druckit T-gul. Den fördes till våra trakter av den hemvändande
Marco Polo och rönte genast stor uppskattning i det högbrittiska hovet. En brännande, något
syrlig röksmak är karaktäristiskt för T-gul som avnjutes bäst i små skvättar vid lägerelden.
T-Blå
Känd för sin säregna ishavskyla och användes ursprungligen av grönländska eskimåstammar
som skrämde ihjäl sälarna vid jakten. Denna uppfriskande, nästan riviga dryck marknadförs nu
i Sverige under devisen “Fuktig morgon, svår start. Ta en T-blå”
Har ett smarrigt recept på Rosencocktail.
4 pers.
500g orensade räkor eller 250g rensade, 1 röd paprika
Sås: 1dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1/2 msk pressad citron
1-2 msk mild chilisås
1/2 1 msk sherry
1 krm paprikapulver
Blanda ingr. till såsen och smaka av.
Finhacka paprikan och rör ner större delen i såsen.
Häll såsen över räkorna, som du fördelat i vackra portionsglas och strö resten av paprikan ovanpå.
Gärna rostat bröd till.
Jättesmarrig och tjusig förrätt, t.ex på nyårsafton, men jag tror att jag skulle föredra ett halvtorrt vitt vin till rätten, men du kan ju testa med ditt maskROSvin.
Ps det snöar här i Umeå.
Testa vin???? Inga problem. Välkommrn hit till Orsta i kväll med flarrorna. Vi samlas sju stycken törstiga tjejer och tjuvstartar julen. Vi ska glögga o käka pepparkakor med ost o trattisar. Ost o svamppaj.
Pepparkakstårta till efterrätt, (utan svamp).Tomten kommer, det vet inte de andra.Vi brukar ha peketbyte.I år ger var o en åxå ett paket med något man tröttnat på hemma, en sån där typisk bra o hapryl.Jag skänker en hamburgergrill, fantastisk ???!!! moj.Ett fack för burgaren och ett för brödet.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.