Nu till jul så har man ju (eventuellt) chans att briljera vid spisen. =)
Lite tips om goda svamprätter på julbordet mottages gärna…
Curt, min eminente skådespelarkompis bjöd på svampomelette häromdagen (på fingersvamp) den var guddomlig.
Nån annan som har några tips?
Jag brukar varje jul göra kantarell eller champinjon stuvning i krustader.
Självaste krustaderna köper jag färdiga i butiken.
I bland gör jag även omelett i ugn, och häller svampstuvningen på den när den är klar.
Klipp lite persilja över innan serveringen så blir det lite tjusigt.
Inga krångligheter, men väldigt gott.
I dag käkade jag jullunch på Gimo Herrgård. Suveränt bra med massor av sill och strömmingsvarianter och naturligtvis allt annat som hör till julbordet. MEN ingenting med svamp!!!?? Inget klander, bara en undring, finns det ingen svamprätt som traditionellt har funnits på julbordet? Eller uppstod den möjligheten först med frysar och torkar?
hos överklassen kanske.
lite historik hittade jag här:
http://www.varbostad.se/ArticlePages/200209/05/20020905101535_vb989/20020905101535_vb989.dbp.asp
både syltade kantareller och syltade trattkantareller är en delikatess till paté och leverpastej eller till rökt lamm och får kött.
att svamp inte har någon tradition på det svenska julbordet beror nog mest på att det historiskt mest handlat om grisen som slaktades till jul plus att bondebefolkningen hellre blandade bark i brädet än åt färsk och torkad svamp för 100 år sedan. har t o m läst någonstans att man gav svampen till djuren !
I Allers nr 51-52 finns recept på svamppatè med konjakssås.Det är så mycket att skriva så jag gör det bara på begäran.
När vi ändå är inne på syltad svamp ska ni få se hur vitlöken blev färgad efter att ha varit i burk med trattkantareller.Bilden är lite för ljus, de är skarpare gröna i verkligheten. Inte mögliga.
Skarpare grönt i verkligheten.
Jag är väldigt noggrann när jag plockar trattkantareller för att sylta dessa. Tar bara dom absolut nyuppstigna och rätt små typ 4-6 cm höga.Har aldrig provat använda andra än färska. Bäst resultat får man med dom första som kommer tidigt på hösten. Vi kryddar inte med mer än ingefära och kryddnejlika. Sen är den fantastiskt god till ostbrickan , åt av den senast igårkväll till blåmögelost.Sen det jag också lärt mig är att man får bäst resultat med att följa receptet “insyltade trattisar” med 5 liter trattkantareller då blir propotionerna bäst.
Jag har syltat både färska, torkade och frysta och det går lika bra med alla tre. Lite extra vatten om du förvällt de frysta till torka, och blötlägg de torkade. No problems.
Och som sagts, de blir genomskinliga och ....lite väl söta, men smakar ändå svamp!!
Måste prova till mögelost, som jag har i kylen redan…
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.