Jag lyfter upp detta inlägg som en ny tråd. Svampböcker ska man inte lita alltför mycket på eller???
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=43067&fnr=1&sok=&Start=0&Offset=50&ipos=14
Nordisk familjeboks SVAMPBOK 1935 skriver att pluggskivlingen är lämplig som blandsvamp: konserveras nedsaltad eller marinerad.
om man råkat förtära giftig svamp?
enl.Dr.M.A. Lindblads SVAMPBOK från 1901, måste man strax aflägsna giftet ur kroppen genom kräkning och afföring. Ofta retar giftet själft till kräkning. Påskynda dock denna med härför lämpliga medel, tex. genom att nedföra ett finger i svalget eller kittla detsamma med en fjäder. eller genom att dricka några skedar vatten, hvari man på 1/3 liter vatten kokt en god nypa tobak. Efter slutad kräkning intages ricinolja. osv. osv.
Bra att veta va?
Enl samma ovan nämnda svampbok står att läsa ang.saltad svamp:
Att så beredd äfven giftig svamp blir ätbar bevisas däraf, att enligt Vardot i Ryssland det hufvudsakligen är de i färskt tillstånd högst giftiga flugsvamparna af flera arter, som utgör folkets förnämsta vinterföda.
En mycket rolig läsning.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.