provade något nytt med syltade trattkantarell i går. stekte dem i smör med lite peppar från kvarnen. smakade utomordentligt gott. åt dem så till smörstekt anklever. har man inte anklever hemma så går det säkert lika bra med gåslever, eller kalvlever !
jo det går kanske men det var superbra till lever. och anklever ärn ju inget dyrt. kommer ju med en stor lever i påsen med inälvor som ligger i den frysta ankan på 2, 8 kg för i allt 69 dkr. och énbart fryst anklever får man till 60 dkr kg här i danmark och kycklinglever brukar kosta runt 20 dkr per kg.
men klart färsk gåslever springer ju upp i runt 500 dkr per kg men så är det då himmelskt gott.
i sverige har jag noterat att det är nästan omöjligt att finna riktigt ljus kalvlever utan allt som säljs verkar vara mörk nötlever och svinlever. det sista anser jag för oätbart, nästan, men i leverpastej går det bra.
jo paté eller en skiva grov leverpastej tror jag går fint till stekta syltade trattkantareller.
fär den som inte äter lever så kan man ju prova med en mjäll stekt kalvnjure !
men torsklever vill jag varna för ! det är helt otätligt alla dagar i veckan, men trots det har fiskhandlarna det på torget nu varje onsdag och lördag !
lena m, med den lite söta smaken som trattkantarellen har efter syltningen och som framhävs av stekningen så är alltså något baserat på lever bäst. anklever var suveränt men även grovmald leverpastej som är lätt uppvärmd eller en skiva paté tror jag är bra. eller varför inte prova med ett grillat kycklingbröst eller dito från and eller fasan.
Tack Per, kycklingbröst skall nog nog klara att tillaga, tror jag ?
Jag älskar att plocka svamp, bär , örter och nötter men sen är intresset slut. Man kan ju inte tycka att allt är kul, eller hur?
Snart börjar en ny säsong och att söka bär och svamp är så spännande, men även att se orkideer och andra ovanliga blommor.
Livet blir vad man gör det till, så ha det bra allesmmanan.
gula, i danmark äter man antingen flæskesteg med brune och hvide kartoffler samt rødkål på julafton, skall det vara lite finare så serverar man and, men and ær atså det som heter anka i sverige. och skall det vara RIKTIGT fint så blir det gås, men det ær vældigt ovanligt. til desert får man så det totalt oætliga risalamand.
och på nyårsafton sægertaditionen kokt torsk !
cicki, här kommer uppskriften på dansk nytårstorsk.
http://www.skagenfood.dk/article.html?articleid=94
fiskhandlarna på torget var i dag ovanligt välförsedda med 3-5 kg torskar upp till nyår.
gula, inget fel på torsk. faktiskt den mest underskattade fisk som finns. släng upp en 5 kilos torsk framför en fransk stjärnkock och han blir helt lyrisk. men skolbespningens urkokta torsk och djupfrysta torskblock på ica är inget som gör någon glad.
annars är det gamla danska köket inget speciellt om man inte gillar stegt fläsk med pesiljesås, förloren haren eller lapskovs. den har dom något som kallas för svensk pölserätt men som nog aldrig serverats i sverige…
men så ör ju smörrebröden läckra, ibland, och ett riktigt lavet stjerneskud, men dem fuskas det noget otroligt med idag.
Njae, tyvärr är inte torsk my cup of tea. Vet inte varför, jag tror den har för stark smak på något sätt. Gillar mildare fiskar. Vet inte om du såg programmet “Landgång” där dom lagade mat på en oljetanker; kocken gjorde fiskpiccata och det receptet var toppen! Också på torsk! Men jag har ju två kilo vitlök i förstås….;)
gula.låter märkligt att du tycker att torsk har för stark smak. den är i vartfall mycket mildare i smaken än tex piggvar och sjötunga tycker jag, inget fel på dem heller. men jag må då säga att en fisk som är stark i smaken är surströmming och den hör väl nästan hemma i dina trakter, gula ? eller är det för lång syd på som du bor ?
Surströmmingen hör nog hemma längre norrut men den äts ju lite överallt vad jag förstår. Själv har jag aldrig smakat eftersom jag aldrig blivit bjuden och släkten äter den inte heller. Men jag är helt fördomsfri och smakar gärna på allt, åtminstone en gång. Och torsken, ja jag vet inte, jag bara tycker att det finns godare fisk. Kanske är det lukten?!
Men Per, har inte danskarna någon sorts rödkål eller “syltad lök” som dom tillreder väldigt gott, tycker att jag ätit så himla läckra tillbehör nån gång. Det är ju ett tag sen, så jag kanske kommer ihåg fel…
har provat det, och till med under mycket sakkunning norrländsk ledning ! men det är inget jag så går och längtar efter.
har en viss känsla av att de som säger sig älska surströmming är i gång med samma slags matsnobberi som de som säger sig älska ostron!
men klart det är ju fritt för var och en vilka prövningar man vill utsätta sig för !
är rätt oaptitligt och uppför sig lika illa som lutfisk på tallriken. Men på olika sätt.
Lutfisk åt jag för första gången nu i jul, först en liten portion som smakprov och sedan en till. Det var ju riktigt gott. Jag hade hellre ätit av den än all korv och revbensspjäll och köttbullar. Irk. Jag är urled på julmat.
Faktiskt så längtar jag lite efter surströmmingen. Den äckliga lukten lockar och sätter igång salivavsöndringen. Det måsta vara som med tobak. Luktar illa men skapar ett slags sug.
Eller så är jag störd!
(tobak klarar jag mig utan nuförtiden)
Och nystekta nyplockade frostvaxingar längtar jag efter med. Det är nog mer normalt, här.
Snart är det vår!
Men först ska jag åka skidor..
Per - det blev ingen resa till Aalborg för min del. Det blev 40 graders feber och flygpengar i sjön. :(
Gott nytt!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.