...den beryktade goliatmusseronen. Berätta mer om den!
Varför är den så åtråvärd?
Duft-ridderhatt på danska såg jag, betyder det att den doftar speciellt?
När hittar man den? I vilken typ av natur tror jag mig veta.
Är de värt att köpa (om det finns och går?) några gram och smaktesta?
Titta i länkarna så får du veta en hel del om goliatmusseronen, bland annat om varför den är så eftersökt och om dess doft.
http://www.emg.umu.se/myconet/svampk2/pdf-files/2002-11EJ.pdf
http://www.naturochtradgard.se/bilder/pdf/goliatmusseron.pdf
Säkraste tiden för att hitta goliatmusseron är väl från början av augusti och till september ut.
Nog är den värd att provsmaka allt, se vidare kommentar om detta i Nya svampboken. Den ska visst gå att hitta på NK i Stockhom. Annars kan du alltid få komma upp hit till Skellefteå och plocka den.
mycket intressant och fascinerande att läsa om denna svamp som är närmast helig i japan och som “inte fanns” i sverige för mer än 10 år sedan.
men ok norrlänningar har väl aldrig varit kända som några större gourmetér…. generellt sett alltså.
att det var en tramsvamp kan jag mycket väl tänka mig då jag har en mycket naturintresserad norrländsk vän och han sparkar på alla svampar. ätliga som oätliga !
vad kostar denna matsutake i torkat skick ? och visst borde det väl gå att sälja den färsk till restauranger och saluhallar i stockholm, eller ? och så är ju genast transport problemet mindre än till japan, men klart priset också !!
någon här som har några gram till salu. jag hatar att inte ha provat och inte veta hur det smakar !!!
per d: På tal om norrlänningar och deras påstådda brist som finsmakare. Titta i bifogade länk så får du en liten överraskning, notera speciellt bilden på en viss rätt.
http://www.kattilakoskigastronomi.se/Artiklar.Recensioner/DI.pdf
läs nu väöddigt noga vad jag skrev “men ok norrlänningar har väl aldrig varit kända som några större gourmetér…. generellt sett alltså.”
det kallar jag inte att kasta skit på andra. så plats i korgen för dig nu.
jag har många vänner runt polcirkeln, och har nog lärt dem en del om mat som vi ser på den söderut. men skick och tradition är ju olika. eller som en norrländks vän sa till mig en gång, här uppe handlar det inte så mycket om hur det smakar och ser ut utan historiskt har det handlat om att äta sig mätt.
ett annat exempel är mannen utanför över torneå som slängde alla sina fina 1 kg aborrar i frysen och gav till hundarna medan han själv åt stekt falukorv. ok jag vet att cicki t i belgien tycker att falukorv är en delikatess, men själv väljer jag nog stekt abborre !
lulebo. jo då jag har öäst om det och sett det på tv ! och varit på platsen, men tyvärr innan restaurangen öppnade i nuvarande form. efter många besök i trakterna av ö torneå vet jag mycket väl att där finns pärlor vad gäller matvaror, som tex bröderna jordgubbe i hedenäset med sitt rika sortiment av renkött.
köpte förresten med fryst renblod från dem en gång och så kom kylväskan på avvägar med flyget och när jag så hämtade den på flygplatsen i danmark någon dag försenat blev jag nästan misstänkt som styckmördare…...
Ovannämnda krog valdes till Årets krog 2006 av tidningen RS, Restauranger & Storkök och stiftelsen Sveriges Bästa Bord. Syftet är att uppmärksamma en restaurang som under året genom sin ambition, sin kreativitet eller på annat sätt tillfört svensk gastronomi något utöver det vanliga.
visst gula, norbotten har nog de allra bästa råvarorna som finns att uppbringa. vilt, insjöfisk, löjrom, mandelpotatis, grönsaker och bär som präglats av det ständiga ljuset på sommaren. plus “närheten” till narvik som ger förutsättningar för skaldjur och havsfisk. vad mer kan man begära ? ju möjligtvis en nyrökt sik frpn bottenviken !
Vi kommer ganska starkt nu, vi Norrlänningar, då det gäller norrländska specialiteter.
Som förrätt kan jag t.ex. göra hembakta tunnbrödskorgar med räkor, kräftstjärtar samt sik-eller löjrom, creme fraiche m. m.
Eller rostad franska med Lakromsröra, spetsad med en dutt konjak, tyvärr svår att få tag på, lakrommen alltså.
Till varmrätt är en mustig Renskavsgryta med mycket örter och pressad potatis en njutning utav dess like, eller en Suovas med potatisgratäng.
Älgkalvtunga med kantarellsås är inte heller helt fel, kokt mandelpotatis passar perfekt till, lingonsylt naturligtvis också
Till dessert gör jag gärna Hjortronparfait eller hemgjord glass med varm Åkerbärssås.
Den menyn slår väl ganska många på fingrarna, eller hur per d?
visst maya den slår det mesta. hoppas du inte missförstår mig om norrländksa råvaror. det finns inget bättre tycker jag själv. problemet är bara att norrlänningarna själva, generellt, varit allt för självbenekande ! plus att man i sverige varit allt för dåliga på att uppskatta råvarorna från norr. kom själv fär ca 10 år sedan ofta till helsingfors, och vilken skillnad på utbud på finska restauranger med råvaror från norr om man jämförde med stockholm samma tid. medan stockholm var pizza och pasta var helsingfors ren och ripa !
jo, men smørrebrød hør liksom forntiden till i danmark virker det som. i hvert fald udenfør køpenhavn hver de stadigt findes hos ida davidsen, brinnende kærlighed har jeg spisdt en gang, och rød grød med fløde hvad er det ??
men ett riktigt lavet stjerneskud, det er godt !!
ok maya k ! du menar rögrömäflöe ! det har jag alltid mer sett som en dansk språkövning är något man äter !
ett stjerneskud är en anrättning på en skiva rostat toastbröd som består av i pocherad rödspättafile, en stekt eller friterad dito. vitvinssås, hummersås, kokt vit sparris, stenbitsrom, skalade räkor, något salladsblad lite dill, en tomatklyfta och en skiva citron på toppen.
tyvärr fuskas det en hel del med denna rätt numera, den bästa varianten fick jag faktiskt på saluhallen i malmö för 25 år sedan, johan p.
kristina, här har du ett recept som nog slår de flesta stjerneskud du kan få på reataurang i danmark.
http://www.sol.dk/opskrifter/samlingen/o0510852.html
Vilka smarriga stjerneskud jag ska tillaga nästa gång min syrra, som är kocka, och hennes familj kommer. Det såg lite invecklat ut att göra, men jag tycker det är spännande att prova något nytt.
Vinkokta sjötungsfileer med svampstuvning i tarteletter är också en gastronomisk upplevelse.
Till 4 pers. behöver du:
4 sjötungsfileer
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
1 dl vitt torrt vin
250 g svamp, färsk
1 dl tjock grädde
4 tarteletter
Citronklyftor
Salta och peppra fileerna, vik dom dubbla, fäst med tandpetare och lägg dom i en vid gryta. Häll över vinet och låt sjuda sakta ca 10 min.Hacka svampen (jag brukar ha i lök också) och bryn i smör. Häll vätskan, som fisken sjudit i över svampen och låt sjuda i några min. Krydda m. peppar och salt, smaka av.
Värm tarteletterna i ugn eller mikro och fördela svampstuvningen i dom .
Servera med potatis eller enbart tarteletter.
Ska vi ha rödgröd med flöde till dessert?
Sjötungsrätten är faktiskt lätt att göra jämfört med stjerneskuden, som per d skickade recept på, men hans lät ju onekligen helt suveränt, skulle passa bra att jobba med en sån här kväll, då det blåser och regnar utav h…..e. Vi brukar ju ha full vinter och massor med snö i januari.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.