i går fick jag så provat goliatmusseron för första gången efter leverans från helena a.
och vilken upplevelse ! kantareller, murklor, tryffel och karl johan släng er i väggen !
blötla den några timmar i ganska lite vatten. hällde av den och stekte sen i enbart smör utan andra kryddor, och vilken smakupplevelse !!! den kändes långt in i hjärnans smakcentra !!
blötkläggningsvattnet användes så till att krydda upp vattnet till tagliatellan med.
om ett antal svenska stjärnkokkar fick upp ögonen för denna delikatess så borde det finnas en otrolig marknad även i sverige för denna läckerhet som jag tycker slår allt i svampväg.
och tänk, den behövde inga kryddor överhuvudtaget, kantarell smakar ju inte mycket utan salt och peppar.
jo tack tina, så har du verkligen något att se framemot. men varför inte prova att skaffa lite torkad redan nu ?
vore för övrigt kul att höra vad andra som smakat goliatmusseron tycker och hur ni tillagar den och vad ni äter till den.
själv fick jag ett stekt andbröst marinerat i kycklingmarinad från singapore och tagliatella till svampen.
Det låter lyxigt, Per! Å andra sidan är det ju en lyxig svamp så tillbehören måste vara därefter! Har aldrig smakat den, måste kanske sticka mig in på NK (var det inte där den fanns?) nästa gång jag är i stan.
Låter ju lite ambitiöst : ska bara sticka mig in på NK och handla goliatmusseron… :-)
Hoppas det inte går som med kastanjerna….
jag förstår din glädje per I den här länken finns lite recept, http://www-mykopat.slu.se/Newwebsite/ex/Niclas/goliat2.html recept
...gamat till mig två påsar av Helena A… jag skäms. Men jag råkade väl vara ute i tid…
Jag har ätit en halv påse, och gjorde mild gräddsås med bara några droppar kalvbuljong. Gudomligt gott!
Men nu ska jag prova PerDs recept med bara smör.
Men aldrig i livet att jag skulle göra recpetet i länken ovan: ingefära, vitlök och chili till Goliatmusseron??? Det låter som ketchup på rysk kaviar….
Fler receptförslag för goliaten. Hittade dem hos Allt om mat, tydligen så de gör i Japan.
http://www.alltommat.se/fragor_svar/fragor_svar/vad_ar_det/
läste någonstans i en länk som jag fann på google att man inte skulle ha riddarmusseron tillsammans med grädde då svampen innehåller ett enzym som gör att grädden “skär” sig. hittar tyvärr inte länken nu, men det gick tydligen bra med din gräddsås ?
så hittade jag länken om grädde och goliatmusseron
http://mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=20446&a=681459
jo det kan vara en skröna, men det var ju kunskapskanalen det kom i från…. tänk om vi inte fått äkta goliatmusseron utan ett substitut…...ss. men såg att grythyttan hade ett recept med grädde eller något liknande. kör också en vända i bara smör ikväll till ankbröst och tagliatella men har 1/3 del kvar som jag provar i grädde senare i veckan.
kolla med svamp i norr dom kanske vet var det finns att köpa på nära håll.http://www.svampinorr.se/index.htm
2006 vaju inget höjdarår för goliatmusseroner så våra förråd är ganska begränsade hoppas på ett bättre 2007, då är ni välkomna upp och plocka själva
koka köttbullarna ?? då blir det ju frikadeller och frikadeller är köttbullar i danmark medan svenska frikadeller i danmark heter ködboller eller bare boller som boller i karry.
färdiggjorda köpta köttbullar = matchstraff och utvisning från köket i all evighet !!
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.