Vadan detta?`
Såg på en hylla i ICA-butiken italienska torkade svampar som salufördes som “Gula Kantareller”!
Nån mer som känner till dessa?
Har hört att man inte bör torka kantareller…och sen detdär med “gula” igen…
ska man skratta eller gråta?
Blev nyfiken när Totte sa att hon sett “Dalasvamp” i sin affär. Själv har jag aldrig sett den fast jag bor i Dalarna. Googlade och hittade den.
http://www.dalasvamp.se/index.php
Det står dock inte vad blandsvampen innehåller.
Jag har provat att torka kantareller (min svärmor sa att det gick jättebra att torka kantareller…men hon menade TRATTkantareller kom det fram sedan) så jag povade för flera år sedan. Hela skörden möglade när jag lufttorkade dem. Provade sedan i ugnen men det blev blä och segt!
jag har inte smakat dessa, men det finns en serie med karl-johan, svart trumpetsvamp, torkade tranbär och så dessa “gula kantareller”!
Är det inte en möjlighet att det kan vara trattkantareller i alla fall, då ju begreppet “gula kantareller” bara är trams?
Jag skulle kuunna kolla det italienska namnet och se om tex Franco M. känner igen det?
lena m. prova du ! men jag kan garantera dig att reultatet blir förfärligt. torrt segt och beskt efter att du lagt dem i vätska för tillagning.
att någon livsmedelshandlare ens kan få för sig att saluföra torkade kantareller tyder antingen på total okunskap alternativt stort intresse att bedra sina kunder !
så vitt jag begriper är det fråga om trattkantareller…
http://www.ilceppatello.com/Cantarellus%20Lutescens.htm
Hm, nu gäller det att inte trampa i något klaver och aktivera en infekterad debatt - men - Cantharellus lutescens är inte trattkantarell utan rödgul trumpetsvamp. Det syns också tydligt på bilden på din länk cicki T i Belgien. Trattkantarell heter cantharellus tubaeiformis. Kan försäljarna ha missletts av det latinska namnet för rödgul trumpetsvamp? Lutescens betyder gul.
Ja, det var nog det jag misstänkte, att de använde “gula kantareller” för nåt annat än de vanliga kantarellerna som inte lämpar sig för torkning!
Tack för översättningen!
Det var bara lite språkkunskap som behövdes för att lösa mysteriet!
Det är alltså en serie italienförpackade torkade produkter som saluförs i dessa färgglada plastpåsar och det rätta innehållet ska då vara:
karl-johan (stensopp)
svart trumpetsvamp
gulröd trumpetsvamp
tranbär
Det där med gula kantareller är bara ett grovt översättningsfel i påsarnas svenska rubrik!
Japp, torkade tranbär är gott som godis. Man kan torka alla frukter och bär verkar det som. Jordgubbar, kiwi, mango, blåbär, vinbär etc. Brukar handla på ett ställe i Hötorgshallen där det finns massor med olika sorter.
Klent med torkade grönsaker dock. Undrar hur salladen skulle bli?????
Hej på er!
Jag har torkat
jordgubbar - supergott godis! Till och med marsvinet hoppar och skriker efter torkade gubbar!
hallon - blev ganska gott men lite syrligt
blåbär - gottigott
äpple förståss - jättegott och kul om man torkar var sort för sig. Olika sorter smakar helt olika.
Nästa år ska jag försöka torka vinbär och krusbär. Får se hur det blir. Ska försöka torka lite grönsaker också, ska bli spännande att försöka.
har haft lingon (rårörda) i svamp/gräddsås. Blir jättegott och bryter gräddsmaken som ibland kan bli lite “fadd”. Farmor torkade morötter, hon hyvlade dom på längden med osthyvel. Det blev jättegott. men dom skulle torkas mörkt för att inte missfärgas tror jag det var.
Bengt, nu tycker jag inte att man ska måla fan på väggen
som du gör. Det går att lyckas med tvättsvampar också
med korrekt behandling.
Jag torkar mina tvättsvampar på ett gammalt oljefyllt
element nere i pannrummet. Torktiden skall vara ca 43
dagar vid en panntemperatur på 71, 2 grader Celsius.
Tvättsvampen blir så där härligt krispig och doften kan
liknas vid mintdoftande andedräkt från gårdagens fest
med ett litet inslag av villaolja.
Karin Z, hur gjorde du då du torkade bär? Jag brukar alltid frysa mina bär, men det blir ju så fullt i frysen, speciellt på hösten, då man plockar både det ena och det andra. Grönsaker lät också kul att prova, odlar en hel del själv, men brukar ge bort då jag har för mycket.
Här nedan finns ett forum där man kan hitta mycket matnyttigt,
tex Odling, Mat, Hantverk, etc:
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php#3
Ang torkning av bär och frukter ur samma forum:
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=38;action=display;threadid=1290
Vad dum jag är (syftar på mitt förra inlägg)- har ju själv torkat både squash och aubergine! Slagit till när det varit bra priser. Förvarar i glasburkar och lägger i grytor. Mums!
Och torkade tomater känner väl alla till, men det har jag inte gjort själv.
Hallojsan!
När jag torkar bär så har jag hittills torkat i torkapparaten. Jordgubbarna har jag skivat, ca 4 skivor på en normalstor gubbe. Hallon och blåbär har jag bara spridit ut på ollorna. Torkat tills det känns helt torrt och packat ganska fort efter torkningen. Inbillar mig att smaken blir sämre annars.
Tomater har jag torkat på samma sätt som jordgubbarna, i skivor. De måste vara lite tjockare än jordgubbsskivorna annars faller de sönder. Men jag tycer inte att mina torkade tomater smakar lika bra som de soltorkade tomater man kan köpa. Kan bero på sortval så jag ska prova igen och jämföra olika sorter för att se vilken sort som smakar mest och bäst.
För övrigt om man har vedspis eller kamin som man kan ställa en torkställning på så skulle ju det vara lika bra som torkapparaten. Jag menar, om man ändå eldar så kan man ju torka lite nyttis på köpet! Jag har en ställning som man kan ställa flera plåtar ovanför varandra i, för att spara plats när man jäser bröd. Skulle kunna tänka mig att det skulle fungera bra med en sån, ugnsgaller istället för plåtar och täcka med kökshandduk som bären läggs på. Fri luftcirkulation och torkar snabbt på den varma kaminen.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.