Det är känt att de gulnande champinjonerna innehåller så höga halter av kadmium, att man skulle avråda helt från att äta dem, om det inte hade varit för okunskapen och oenigheten om människans förmåga att ta upp detta i kroppen.
Några exakta rekommenderade mängder i stil med 250 g per vecka har jag inte kunnat hitta (det låter för övrigt ganska mycket om det gäller just de arterna), bara att svamparna med mycket kadmium endast bör förtäras några enstaka gånger per år. Just dessa arter innehåller också höga halter av agaritin, ett ämne liknande det som finns i stenmurklor, som är cancerframkallande (vid tester på möss).
Vårtig röksvamp som innehåller mycket bly, bör undvikas helt av barn och gravida.
OBS! Formuläret nedan är till för att svara på frågan i tråden ovan. Håll dig till ämnet och den ursprungliga frågan när du skriver ett svar. SKAPA ETT NYTT INLÄGG om du istället vill ställa en ny fråga eller starta diskussion i ett annat ämne. Olämpliga inlägg som inte följer forumreglerna kan komma att raderas.